Život

Nje više nema, ali borba Mashe Amini traje: Iran će krivično goniti žene koje ne nose hidžab, one uzvraćaju protestima

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

21:42

Nje više nema, ali borba Mashe Amini traje: Iran će krivično goniti žene koje ne nose hidžab, one uzvraćaju protestima
Nje više nema, ali borba Mashe Amini traje: Iran će krivično goniti žene koje ne nose hidžab, one uzvraćaju protestima - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Iran je pooštrio pravila o nošenju hidžaba i najavio operaciju koja podrazmeva hapšenje i krivično gonjenje žena bez vela.

Šef teheranske policije Abasali Mohamadijan najavio je ''Operaciju Nur'' (svetlo) i saopštio je da ta akcija pokrenuta po volji religioznih ličnosti u zemlji.

Nova pravila predviđaju da žene zatečene nepokrivene glave budu krivično gonjene i osuđene i lišene socijalnih usluga.

Ženama bez hidžaba biće zabranjen izlazak iz zemlje, kao i korišćenje društvenih mreža, a takođe će biti u obavezi da plate kaznu.

Operacija je najavljena nekoliko dana nakon govora iranskog vrhovnog vođe, ajatole Alija Hamaneija, koji je napomenuo da sve žene moraju poštovati pravilo o nošenju hidžaba, bez obzira na lična uverenja, podseća Ansa.

Uprkos pooštravanju pravila o velu, prema mnogim istraživanjima javnog mnjenja, uključujući i reformističkih novina Šarg, oko 84 odsto intervjuisanih reklo je da se protivi obavezi nošenja hidžaba.

Na ulicama Teherana danas su raspoređene policijske snage kako bi osigurale implementaciju novih pravila, ali mnoge žene su došle u centar iranske prestonice bez hidžaba kao vid protesta.

Mnoge od njih su uhapšene, a došlo je i do nasilnih sukoba sa policijskim snagama u centru Teherana, javili su aktivisti na društvenim mrežama.

Aktivisti su saopštili da je ova operacija nezakonita jer nacrt zakona o ''čednosti i hidžabu'' još uvek nije ratifikovan u parlamentu.

Nošenje vela postalo je obavezno nakon islamske revolucije u Iranu 1979. godine, a masovni protesti protiv prinudnog nošenja hidžaba izbili su 2022, nakon ubistva Mahse Amini od strane iranske moralne policije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin