Fokus

Talibani zauzeli deseti regionalni glavni grad u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

09:47

Talibani zauzeli deseti regionalni glavni grad u Avganistanu
Talibani zauzeli deseti regionalni glavni grad u Avganistanu - Copyright AP Photo/Tariq Achkzai

veličina teksta

Aa Aa

Dva avganistanska zvaničnika i talibani saopštili su danas da su militanti zauzeli Gazni, glavni grad istoimene provincije u Avganistanu, čime je pod kontrolu talibana pao i deseti glavni grad jedne avganistanske provincije.

Borbe se i dalje vode na periferiji grada, međutim, zvaničnici tvrde da su talibani podigli zastavu i da se grad smirio nakon višesatnih intenzivnih borbi, prenosi agencija AP.

Centralna vlada u Kabulu i snage bezbednosti nisu odmah priznale zauzimanje Gaznija, koji se nalazi na oko 130 kilometara jugozapadno od Kabula.

Prethodno su lokalni zvaničnici saopštili da su talibani osvojili glavnu policijsku stanicu u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije Helmand u južnom Avganistanu, a u borbe se u toj oblasti uključilo i, kako se pretpostavlja, američko vazduhoplovstvo.

Borbe su se rasplamsale u provinciji Helmand, koja se smatra sedištem talibana, gde su opkoljene vladine snage pokušale da zaustave militante.

Međutim, predsednik Ašraf Gani pokušava da izvede kontraofanzivu, oslanjajući se na specijalne snage, policiju i američku podršku iz vazduha, pre nego što se NATO i SAD povuku na kraju ovog meseca.

Američka novinska agencija dodaje da, dok Kabul nije direktno ugrožen napadima talibana, zapanjujuća brzina ofanziva pobunjenika postavlja pitanje - koliko dugo avganistanska vlada može da održi kontrolu nad delovima zemlje koji su ostali u njenoj kontroli.

Vlada će možda morati da se povuče i brani prestonicu, kao i još nekoliko gradova, u vreme kada je na hiljade ljudi pobeglo u Kabul usled borbi i žive na otvorenom, u parkovima.

Nakon 20 godina zapadnog vojnog prisustva i milijardi dolara potrošenih na obuku avganistanskih snaga, mnogima je teško da objasne zašto je došlo do kolapsa regularnih snaga, koje ponekad u stotinama beže sa bojnog polja, navodi AP.

 

Komentari (0)

Svet