Fokus

Sin američkog predsednika ponovo u žiži javnosti: Za šta se sudi Hanteru Bajdenu?

Komentari

Autor: CBS News/Britannica/Washington Post

08/06/2024

-

18:41

Sin američkog predsednika ponovo u žiži javnosti: Za šta se sudi Hanteru Bajdenu?
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Hanteru Bajdenu, sinu predsednika SAD Džoa Bajdena, u vezi sa optužbama za nelegalno pribavljanje oružja, u odnosu na federalni formular koji je lažno popunio, uveliko traje.

Tokom suđenja, detaljno je opisana njegova zloupotreba opojnih droga kroz njegove tekstualne poruke i memoare, kao i svedočenja njegovih bivših partnerki, pošto ga tužioci optužuju da je lagao u dokumentima da bi nabavio vatreno oružje i da je navodno ilegalno posedovao pištolj dok je bio u paklu zavisnosti. Sin predsednika Bajdena mogao bi da se suoči sa decenijama iza rešetaka ako ga porota u Vilmingtonu u Delaveru proglasi krivim. On se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice, piše "CBS News".

Usponi i padovi u privatnom i poslovnom životu

Hanter Bajden je američki advokat i biznismen i jedini preživeli sin američkog predsednika Džoa Bajdena. Školovao se na Jejlu, a u odnosu na svoju profesiju mnogo je poznatiji po optužbama za trgovinu uticajem, finansijske malverzacije, ljubavnu vezu sa udovicom svog brata i zloupotrebu opojnih droga i alkohola.

Svoju profesionalnu karijeru Bajden je započeo u banci "MBNA America", gde se brzo uzdigao do pozicije izvršnog potpredsednika, a u biografiji Hantera Bajdena na sajtu "Britannica" moguće je pronaći i podatak da je upravo banka "MBNA America" bila jedan od velikih donatora, tada, senatora Džoa Bajdena. Ovo je dovelo do optužbi za sukob interesa, s obzirom na to da je senator Bajden podržao kontroverzni zakon o kreditnim karticama, koji je bio odbijen od strane zaštitnika korisnika, ali podržan od strane "MBNA" tokom radnog staža Hantera Bajdena u banci.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

Hanter Bajden je napustio "MBNA" 1998. godine da bi radio u Ministarstvu trgovine pod administracijom predsednika Bila Klintona, gde je vodio politike onlajn trgovine, a 2001. godine je bio saosnivač firme za lobiranje "Oldaker, Biden & Belair", a firma je lobirala po raznim pitanjima, uključujući onlajn kockanje. Hanter Bajden je prestao da lobira kada je njegov otac postao potpredsednički kandidat u kampanji Baraka Obame 2008. godine.

Dve godine ranije, Hanter Bajden i njegov ujak Džejms Bajden kupili su grupu fondova pod nazivom "Paradigm Global Advisors". Tokom četiri godine koliko su Bajdenovi bili u vlasništvu, fond je bio povezan sa nekoliko optužbi za prevaru, uključujući i jednog teksaškog biznismena osuđenog za vođenje ogromne "Poncijeve šeme". Bajdenovi su negirali optužbe, nikada se nisu suočili sa optužnicama i likvidirali su fond 2010. godine

Navodna zloupotreba pozicije svog oca i porodičnog prezimena

Poslovanje Hantera Bajdena je, međutim, i dalje bilo trn u oku javnosti u odnosu na pitanje u kojoj meri je koristio svoje prezime da bi obezbedio poslove.

Devon Arčer, bivši poslovni partner Hantera Bajdena, svedočio je 2023. pred kongresnom komisijom da je mlađi Bajden koristio "iluziju pristupa svom ocu" da privuče potencijalne partnere.

Tako se 2013. godine, prateći svog oca, tada potpredsednika, na službenom putu u Kinu, sastao sa izvršnim direktorom kineskog "BHR"-a, privatne investicione kompanije, te je nakon sastanka dobio mesto u upravnom odboru kompanije, bez nadoknade, a na kraju bi preuzeo 10 odsto vlasničkog udela u firmi.

Ono što je Hanter Bajden radio u Ukrajini bilo je još složenije i problematičnije zbog uloge njegovog oca u vođenju politike Obamine administracije ka Ukrajini.

Mlađi Bajden je 2014. godine prihvatio mesto u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije "Burisma Holdings". U kampanji za izbore 2020. godine, predsednički kandidat Donald Tramp je tvrdio da je tadašnji potpredsednik, a u kampanji njegov protivnik, Džo Bajden vršio pritisak na ukrajinsku vladu da smeni glavnog tužioca u zemlji Viktora Šokina za kojeg se smatralo da je korumpiran, piše "Britannica".

Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

 

Ukrajinski parlament je na kraju uklonio Šokina 2016. godine, ali su članovi Republikanske partije tvrdili da je Šokinovo svrgavanje rezultat pritiska starijeg Bajdena, jer je Šokin istraživao poslovanje firme "Burisma". Potvrđeno je samo da je Mikola Zločevski, osnivač firme "Burisma" bio predmet istrage, kako su utvrdili fakt čekeri.

S druge strane, neki kritičari su tvrdili da su oba Bajdena primila višemilionske isplate od rukovodilaca "Burisme" u zamenu za radnje koje su dovele do Šokinove smene. Nikada se nije pojavio nijedan dokaz o krivičnim delima oca i sina koji se odnosi na poslove u vezi sa firmom "Burisma", a Hanter Bajden je napustio upravni odbor "Burisme" 2019. godine.

Iste godine, tadašnji predsednik Donald Tramp je pokušao da uskrati pomoć Ukrajini u zamenu za istragu o opovrgnutim optužbama protiv Džoa Bajdena. U telefonskom razgovoru sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Tramp je insinuirao da će pustiti sredstva koja je zadržao čim Zelenski objavi istragu o Bajdenima, a zbog ovoga je pokušan opoziv predsednika Trampa.

Bajdenov privatni život rasplamsava kontroverze

Privatni život Hantera Bajdena kao i njegovi poslovni poduhvati, budi žestoke kontroverze i rasprave. Njegova borba sa zavisnošću od teških opojnih droga i alkohola su dobro dokumentovane i datiraju iz vremena njegovog rada u sopstvenoj firmi za lobiranje.

Tako je poznato da se 2003. godine Hanter lečio od alkoholizma i pridružio se "Anonimnim alkoholičarima", a nekoliko puta se vraćao porocima i 2014. godine je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice, u koji je bio na zadatku godinu dana ranije, kada se ispostavilo da je pozitivan na kokain.

Njegov brat Bo Bajden je umro 2015. godine od tumora na mozgu, a njegova smrt je Hantera Bajdena poslala na stranputicu, pa se tako brak Hantera i Ketlin Bajden raspao. Supružnici su se razveli 2017. godine, a iste godine su se pojavili novinski izveštaji da je Hanter Bajden bio u romantičnoj vezi sa Hali Bajden, udovicom Boa Bajdena.

Tanjug/AP/Julio Cortez

 

Njihova veza se završila dve godine kasnije, a Hali je prilikom svedočenja na sudu izjavila da je njihova veza bila nekad dobra, nekad loša, ali uvek komplikovana, jer bi Hanter nestao na nekoliko nedelja, a ona je mislila da je vara ili da će da se ubije. Zajedno su pohađali i sastanke zavisnika, jer je sa njim počela i da se drogira.

"Bilo je to užasno iskustvo, ono kroz šta sam prošla. Osramoćena sam i stid me je, žalim zbog tog dela svog života", izjavila je Hali, prenosi "The Washington Post".

Hali Bajden, snaja i bivša partnerka Hantera Bajdena je jedan od svedoka u trenutnom sudskom procesu koji se protiv Hantera vodi pred sudom u Vilmingtonu.

Za šta je optužen Hanter Bajden?

Hanter Bajden je optužen po tri tačke za ilegalno nabavljanje i posedovanje oružja nakon što je propao predloženi sporazum o priznanju krivice sa saveznim tužiocima. Optužen je za nezakonitu kupovinu i posedovanje oružja dok je bio zavisnik od kreka (prim. aut. vrsta kokaina), jer savezni zakon zabranjuje korisnicima opojnih droga da poseduju vatreno oružje.

Tužioci navode da je predsednikov sin lagao o svojoj upotrebi droge na obrascu Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv kada je 12. oktobra 2018. kupio revolver, brzi punjač i municiju u prodavnici oružja "StarQuest Shooters and Survival Supply" u Vilmingtonu.

Hanter Bajden je posedovao pištolj "Colt Cobra", kalibra 38, 11 dana pre nego što ga je udovica njegovog brata Boa, Hali Bajden, sa kojom je u to vreme bio u romantičnoj vezi, pronašla u pretincu njegovog automobila i bacila u kantu za smeće ispred prodavnice.

"Uspaničila sam se. Sada shvatam da je to bila glupa ideja. Ali uspaničila sam se", rekla je Hali Bajden prilikom svedočenja.

Tanjug/AP/Matt Slocum

 

Nakon što je bacila pištolj, planirala je da se "pretvara" da to nije uradila, ali joj je Hanter Bajden poslao poruku o nestalom pištolju, rekla je Hali u svom svedočenju.

"Jesi li ti luda", navodno joj je poslao poruku 23. oktobra 2018, prema tekstualnim porukama pročitanim naglas tokom suđenja.

"Reci mi sada. Ovo nije igra, a ti si potpuno neodgovorna i smotana. Teško je poverovati da je iko toliko glup", navodno je napisao Hanter u drugoj poruci.

Hali Bajden se vratila do kante za smeće da uzme pištolj, ali ga više nije bilo. Stariji čovek koji je tražio otpad za reciklažu je pronašao pištolj i odneo ga kući. Policija Delavera je kasnije uzela pištolj od čoveka. Godinama kasnije, tužioci su optužili Hantera Bajdena za nelegalno nabavljanje i posedovanje oružja jer su protiv njega vodili slučajeve u vezi sa finansijskim malverzacijama.

Teška zavisnost i legalno posedovanje oružja

Dve od tri tačke optužnice se odnose na papirologiju koju je Hanter Bajden popunio kada je kupio pištolj. Obrazac uključuje pitanja o krivičnom dosijeu osobe, da li kupuje oružje za sebe ili nekog drugog, o njegovoj mogućoj zloupotrebi droga i o mentalnom zdravlju. Hanter Bajden je optužen da je dao lažnu izjavu prilikom podnošenja aplikacije govoreći da nije korisnik droge, a na taj način je lagao licenciranog dilera oružja.

Treća tačka se odnosi na njegovo posedovanje pištolja. Tužioci kažu da je on svesno posedovao pištolj 11 dana dok se borio sa teškom zavisnošću od opojnih droga, što je kršenje saveznog zakona.

Prinskrin/Youtube/Sky News Australia/njgloyper

 

"Dana 12. oktobra 2018. godine, kada je optuženi popunio taj formular, znao je da je zavisnik od droge. Zakon ne zahteva da dokazujemo da je on tog dana koristio drogu. Samo da je znao da je narkoman ili zavisnik od droge", rekao je tužilac Derek Hajns tokom uvodnih reči ove nedelje.

Advokati Hantera Bajdena su tvrdili da tužioci moraju dokazati da je on koristio drogu onog dana kada je kupio pištolj. U formularu se koristi reč "su", rekao je njegov advokat Ejb Lovel u uvodnoj reči.

"Ne piše da li ste ikada bili. Ne piše da li ste ikada koristili", rekao je Lovel.

Odbrana je takođe tvrdila da je Hanter Bajden u to vreme zloupotrebljavao alkohol, a ne drogu. Sve tri tačke su krivična dela, a ako bude osuđen po svim tačkama, mogao bi da se suoči sa maksimalnom kaznom od 25 godina zatvora i novčanom kaznom do 750.000 dolara, piše "CBS News".

Komentari (0)

Svet