Fokus

"Kupovao je krek veličine ping pong loptice": Suđenje Hanteru Bajdenu ulazi u četvrti dan

Komentari

Autor: Fox News

06/06/2024

-

19:00

"Kupovao je krek veličine ping pong loptice": Suđenje Hanteru Bajdenu ulazi u četvrti dan
Tanjug/AP/Julio Cortez - Copyright Tanjug/AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Detalji o vezi Hantera Bajdena sa 24-godišnjom striptizetom, njegovoj potrebi za krek kokainom svakih 20 minuta i kako je spirala zavisnosti torpedovala njegov prvi brak, bili su upotpunosti predstavljeni poroti koja razmatra tri optužbe za krivična dela sina predsednika SAD u vezi sa kupovina revolvera 2018. godine.

"Želeo je da puši (prim. aut. krek) čim se probudi", svedočila je u sredu Bajdenova bivša devojka Zoi Kestan.

Upoznala je Bajdena kada je radila u džentlmenskom klubu u Njujorku. Ona je tada imala 24, a Hanter Bajden 48 godina.

Sud je u sredu saslušao nastavljeno svedočenje specijalnog agenta FBI Erike Džensen i Bajdenove bivše žene Ketlin Bul, Kestanove i zaposlenog u prodavnici oružja Gordona Klivlenda, dok su tužioci radili na dokazivanju poroti da je Bajden lagao o svojoj zavisnosti od droge kada je popunio savezni formular za kupovinu revolvera marke "Colt" 2018. godine.

Bajden se suočava sa optužbama da je dao lažnu izjavu prilikom kupovine oružja, da je dao lažnu izjavu u vezi sa informacijama koje treba da čuva trgovac oružjem sa saveznom licencom i u vezi sa posedovanjem oružja od strane osobe koja je nezakoniti korisnik ili zavisnik od nedozvoljenih supstanci.

Bajden se izjasnio da nije kriv u ovom slučaju.

Ukupna maksimalna zatvorska kazna za ove tri tačke može biti do 25 godina zatvora, a svaka tačka nosi maksimalnu kaznu od 250.000 dolara i tri godine nadgledane slobode.

"Kupovao je krek veličine ping pong loptice, razbio bi ga i popušio u luli"

Kestanova je u svom svedočenju navela da je upoznala Bajdena u decembru 2017. godine nakon što je rezervisao privatnu sobu na 30 minuta u striptiz klubu u kojem je radila, što je na kraju preraslo u vezu sa čovekom kojeg je opisala kao "šarmantnog i harizmatičnog".

Kestanova, koja je svedočila pod imunitetom, provela je porotu kroz Bajdenovu široku zloupotrebu droga tokom njihove veze, uključujući njegovo pušenje kreka (prim. aut. najjači derivat kokaina) u hotelskim sobama, iskradanje u javnim toaletima da bi pušio krek, pa je čak govorila i kako je ona pomagala preuzimajući drogu za njega. Rekla je da je krek koji je često kupovao bio veličine "loptice za ping pong", koju bi razbio na komade i palio u staklenim lulama.

Kestanova je sudu opisala da je mlađi Bajden bio "super šarmantan" čovek kada ga je prvi put srela i da je bila "zbunjena" kako je uspeo da izgleda koherentno i svesno nakon što je popušio tešku drogu.

"Nisam to primetila. Ponekad mislim da je to zato što sam gajila osećanja prema njemu", rekla je ona na sudu.

Kestanova je rekla da je njihova burna veza bila "skretanje pažnje" za Bajdena, jer je navodno manje pušio s njom kada su bili skriveni, ponekad danima, u luksuznim hotelskim sobama "Four Seasons" u Njujorku ili u bungalovu u Šato Marmonu u Los Anđelesu.

Kestanova je nosila šareni šal dok je sudu objašnjavala uspon i pad njihove veze, uključujući i kako ju je pozvao da počisti jednu od uništenih hotelskih soba koja je bila puna ostataka kreka, lula, grickalica i alkohola i zamolio je da pokupi njegov automobil nakon što je bio odvučen u Los Anđelesu 2018. godine.

Njeno svedočenje pratile su fotografije koje prikazuju napukle lule u hotelskim sobama koje su često pored flaša žestokih pića ili piva, zatim fotografija Bajdena, golog do pojasa, u penušavoj kupki sa Kestanovom i skrinšot FaceTime video poziva koji prikazuje Bajdenovu tetovažu na leđima koja je podsećala na tragove kandži. Porotnicima je Kestanova rekla da je Bajden naučio da kuva krek kokain i prikazana im je fotografija sode bikarbone u jednoj hotelskoj sobi koja se koristila za pretvaranje kokaina u krek kuvanjem.

Kestanova je takođe kazala da je Bajden često govorio o tome kako je zavisnik i da želi da se skine, uključujući i pokušaj da očisti svoje telo od droge žabljim otrovom zvanim "kambo".

Iako je Kestanova poznavala Bajdena pre i posle kupovine revolvera "Colt" u oktobru 2018. godine, par nije razgovarao tokom oktobra, pošto su svoju vezu obnovili u novembru 2018., nakon čega je kasnije zvanično okončana.

Bivša supruga: Drogirao se neograničeno, bila sam zabrinuta, uplašena

Hanterova bivša supruga, sa kojom je proveo u braku više od 20 godina, Ketlin Bul, sa kojom ima tri ćerke, takođe je svedočila u sredu. Bulova i Bajden su se razveli 2017. godine, nakon što je ona pronašla napuknutu lulu za krek na bočnom tremu njihove kuće u Vašingtonu 2015. godine, rekla je ona na sudu.

Bulova je bila tiha i delovala je emotivno tokom svog svedočenja dok je detaljno opisivala svoje sumnje u njegovu neograničenu upotrebu droge nakon što je otpušten iz rezervi mornarice zbog pozitivnog testa na kokain, kao i kasnijeg kraha njihovog braka.

"Definitivno sam bila zabrinuta, uplašena", rekla je ona, opisujući kako je pretraživala njegov auto u potrazi za drogom i priborom za drogu kako bi se uverila da se njihove ćerke neće voziti u vozilu u kojem su nedozvoljene supstance.

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

 

Bulova je rekla i da su nakon otkrića lula u njihovoj kući 2015. godine učestvovali u terapiji za parove pre nego što je brak prekinut. Ona je rekla da se ne seća datuma kada su zvanično raskinuli brak, samo je rekla da se to dogodilo na Veliki petak 2017. godine.

Bivša supruga je svedočila najkraće od svih svedoka i duboko je izdahnula dok je brzo napuštala sudnicu u sredu ujutro. Porotnici su očigledno bili oduševljeni njenim prisustvom na sudu nakon relativno suvog svedočenja Džensenove, koja je u sredu raspravljala o bankarskim evidencijama "Wels Farga". Skoro svi porotnici su beležili beleške ili barem držali svoje beležnice i olovke kada je Bulova prvi put pristupila mestu za svedoka.

Nakon svedočenja Hanterove bivše žene i bivše devojke, tužioci su pozvali Gordona T. Klivlenda, zaposlenog u prodavnici oružja koji je Bajdenu prodao revolver u oktobru 2018. godine.

Zaposleni u prodavnici oružja: Bajden je kupio "Colt" i municiju, kao i "brzi punjač municije" za pištolj

Klivlend, koji je ranije radio kao prodavac u "StarQuest Shooters & Survival Supply" u Vilmingtonu, detaljno je izneo sudu redosled događaja kupovine revolvera 12. oktobra 2018, od detalja kako je Bajden vozio crni Cadillac na dan kupovine.

"Volim oružje i volim automobile", rekao je Klivlend na sudu na pitanje kako se seća šta je Bajden vozio. Komentar je izazvao osmeh među porotom, članovima medija i ostalima u sudnici.

Klivlend je rekao da je Bajden ušao u prodavnicu kasno popodne 12. oktobra 2018. godine sa namerom da kupi pištolj. Kupio je "Cobra Colt" kalibra 38, kutiju municije, brzi punjač za pištolj, tj. uređaj koji brže puni municiju i BB pištolj.

Klivlend je rekao da je Bajdenu dao savezni formular za oružje da popuni, objašnjavajući da mu je naložio da odvoji vreme i odgovori na obrazac "iskreno". Prodavac je rekao da se nalazio oko dva metra od Bajdena dok je popunjavao formular, uključujući pitanje "11 E", u kojem se pitalo da li je nezakoniti korisnik ili zavisnik od droge. Bajden je označio polje u kojem je pisalo da nije zavisnik od droge.

Tanjug/AP/Matt Slocum

 

Klivlend se nasmejao kada ga je branilac Ebi Lovel pitao da li mu je "poznata fraza lovac na kitove" (prim. aut. igra reči "whale hunter" uz Bajdenovo ime "Hunter"), na šta je prodavac odgovorio sa "da", smejući se, pre nego što je rekao da je, iako "nije vršio povećanu prodaju", bio u mogućnosti da proda skupe komade oružja kupcima, kao što su dva "Desert Eagles" u jednom danu.

Na pitanje da li je često prodavao municiju uz prodaju oružja, sudnica se ponovo nasmejala zbog odgovora bivšeg prodavca.

"Šta ćeš da uradiš? Baciš pištolj na nekoga", šaljivo je rekao, objasnivši da se municija često prodaje uz pištolj.

Porotnicima su u sredu na sudu pokazani pištolj, kutija municije i brzi punjač, a podršci optuženog se trećeg dana pridružila maćeha Džil Bajden. Ponovo je zauzela mesto u prvom redu iza Hantera Bajdena.

Komentari (0)

Svet