Fokus

Poginuo potpredsednik Malavija: Pronađena olupina njegovog aviona, nije bilo preživelih

Komentari

Autor: BBC

11/06/2024

-

13:02

Poginuo potpredsednik Malavija: Pronađena olupina njegovog aviona, nije bilo preživelih
Poginuo potpredsednik Malavija: Pronađena olupina njegovog aviona, nije bilo preživelih - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Olupina aviona u kojem je bio potpredsednik Malavija pronađena je bez preživelih, rekao je predsednik te zemlje Lazarus Čakvera.

Dr Saulos Čilima (51) i devet drugih putnika leteli su unutar zemlje u ponedeljak ujutro kada je njihov avion nestao sa radara. Vojna letelica je, kako se dodaje letela po lošem vremenu, piše BBC.

Vojnici su pretraživali šumu Čikangava u pokušaju da pronađu avion. Na konferenciji za medije, predsednik Čakvera je rekao da ga je komandant odbrambenih snaga Malavija obavestio da je operacija potrage i spasavanja završena i da je avion pronađen.

Čakvera je rekao da je "duboko ožalošćen i da mu je žao" što mora da obavesti građane o užasnoj tragediji.

On je rekao da je spasilačka ekipa pronašla letelicu potpuno uništenu.

Potpredsednik i predsednik inače dolaze iz različitih partija, ali su se njih dvojica udružili kako bi formirali koaliciju tokom izbora 2020.

Dr Čilima leteo je kako bi predstavljao vladu na sahrani bivšeg ministra Ralfa Kasambare, koji je preminuo pre četiri dana.

Na letu je bila i bivša prva dama Šanil Dzimbiri, koji je u ponedeljak ujutru poleteo iz glavnog grada Lilongvea. Avion je trebalo da sleti na aerodrom u severnom gradu Mzuzu, ali je vraćen nazad zbog slabe vidljivosti.

Dr Čilima je bio potpredsednik Malavija od 2014. Bio je veoma omiljen u Malaviju, posebno među omladinom, prenosi novinska agencija AFP.

Međutim, dr Čilima je uhapšen i podignuta je optužnica protiv njega 2022. zbog navoda da je primao novac u zamenu za davanje vladinih ugovora.

Prošlog meseca sud je odustao od slučaja, ne navodeći razloge za odluku.

Čilima je bio oženjen i imao je dvoje dece.

Komentari (0)

Svet