Fokus

EU: Zaustaviti nasilje u Avganistanu i nastaviti pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

23:44

EU: Zaustaviti nasilje u Avganistanu i nastaviti pregovore
EU: Zaustaviti nasilje u Avganistanu i nastaviti pregovore - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da avganistanska vlada treba da radi na dogovoru s talibanima kako bi se što pre zaustavilo nasilje u zemlji.


On je rekao i da su mirno i inkluzivno rešenje i poštovanje osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući žene, mlade i manjine, ključni za kontinuiranu podršku Evropske unije Avganistanu, kao i da je potrebno da se u toj državi prevaziđu politicke razlike i poveća zastupljenost svih zaintresovanih strana, prenosi Rojters.

Prvi diplomata EU je pozvao talibane da odmah nastave sveobuhvatne pregovore i zaustave nasilje koje bi omogućilo trajni prekid vatre.

"Ovi kontinuirani napadi nanose neprihvatljive patnje avganistanskim građanima i povećavaju broj interno raseljenih i onih koji napuštaju Avganistan u potrazi za bezbednošću", rekao je Borelj.

On je upozorio da će se u suprotnom talibani suočiti sa nepriznavanjem, izolacijom, nedostatkom međunarodne podrške i izgledom za nastavak sukoba i nestabilnosti u Avganistanu, ako bi silom preuzeli vlast.

Talibani su danas zauzeli Herat, treći po veličini grad u Avganistanu u blizini Kabula i strateški glavni grad pokrajine, čime su dodatno izvršili pritisak na vladine snage u zemlji,a do sada su zauzeli 11 od 34 glavnih gradova avganistanskih provincija, preneo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet