Fokus

SAD pozvale svoje državljane da napuste Avganistan, moguća evakuacija ambasade u Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

18:35 >> 19:44

SAD pozvale svoje državljane da napuste Avganistan, moguća evakuacija ambasade u Kabulu
Avganistan talibani - Copyright EPA/JALIL REZAYEE

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas svoje državljane da napuste Avganistan koristeći dostupne komercijalne letove, navodi se u saopštenju na sajtu američke ambasade u Kabulu, u trenutku kada talibani brzo napreduju širom zemlje.

Talibanski borci zauzeli su danas strateški avganistanski grad Gazni, preneo je Rojters.

"Imajući u vidu bezbednosne uslove i smanjen broj službenika, kapaciteti ambasade da pomaže američkim državljanima u Avganistanu su veoma ograničeni, čak i u Kabulu", navodi se u saopštenju.


Očekuje se da će američki Stejt department najaviti evakuaciju značajnog broja zaposlenih iz svoje ambasade u Kabulu dok talibani brzo napreduju u Avganistanu, izjavila su danas dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, rekli za Rojters da će vojska pomoći u evakuaciji, što je standardna praksa u zonama sukoba, zbog čega će privremeno u zemlji biti prisutan dodatni broj snaga.

Talibani osvojili 10 glavnih gradova

Talibani u Avganistanu uspeli su da osvoje 10 glavnih gradova provincija i jedno strateško područje blizu glavnog grada Kabula.

Preuzimanje kontrole nad Gaznijem znači i kontrolisanje autoputa koji povezuje Kabul sa južnim provincijama, gde talibani, takođe, osvajaju teritorije posle povlačenja američke vojske.

Iako Kabul i dalje nije direktno ugrožen, gubitak Gaznija znači da talibani stežu obruč oko prestonice i da drže dve trećine ukupne teritorije.

Zbog toga su hiljade ljudi morale da napuste svoje domove.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet