Fokus

Talibani zauzeli još tri provincijska glavna grada u Avganistanu, kontrolišu oko dve trećine zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2021

-

13:14

Talibani zauzeli još tri provincijska glavna grada u Avganistanu, kontrolišu oko dve trećine zemlje
Talibani zauzeli još tri provincijska glavna grada u Avganistanu, kontrolišu oko dve trećine zemlje - Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su zauzeli još tri glavna grada provincija u Avganistanu i sedište lokalne vojske u ofanzivi širom severoistoka zemlje, saopštili su danas avganistanski zvaničnici.


To znači da pobunjenici sada kontrolišu oko dve trećine Avganistana, u trenutku kada SAD i NATO finalizuju njihovo povlačenje nakon višedecenijskog rata u toj zemlji, prenosi agencija AP.

Talibani su već zauzeli, za manje od nedelju dana, šest glavnih gradova provincija.

Iako prestonica Kabul nije direktno ugrožena ovim akcijama, sama brzina napredovanja pokrenula je pitanja o tome koliko dugo avganistanska vlada može da održi kontolu nad unutrašnjošću zemlje.

Pad glavnih gradova provincija Badahšan i Baglan na severoistoku i provincije Farah na zapadu povećao je pritisak na centralnu vladu zemlje da zaustavi njihovo napredovanje.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani požurio je u provinciju Balk, koja je već okružena teritorijom pod kontrolom talibana, kako bi zatražio pomoć od vojnih zvaničnika u odvraćanju pobunjenika.

Humaion Šahidzada, poslanik iz zapadne provincije Farah, potvrdio je za AP da je istoimeni glavni grad te provincije pao pod kontrolu talibana.

Susedna provincija Nimroz zauzeta je poslednjih dana nakon nedelju dana ofanzive talibana.

U Farahu, talibanski borci vukli su gradskim ulicama krvavi leš jednog pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti, uzvikujući: "Bog je veliki!".

"Situacija je pod kontrolom u gradu, naši mudžahedini patroliraju gradom", rekao je jedan talibanski borac, nazivajući svoje kolege pobunjenike "svetim ratnicima".

Veći deo severoistočnog Avganistana sada je u rukama Talibana, osim provincije Balh, u kojoj ratni vođe Abdul Rašid Dostum, Ata Mohamad Nur i Mohamad Mohakik planiraju da mobilišu snage za podršku avganistanskoj vladi u potiskivanju talibana.

Nakon 20 godina zapadnog vojnog prisustva i milijardi dolara potrošenih na obuku avganistanskih snaga, mnogima je teško da objasne zašto je došlo do kolapsa regularnih snaga, koje ponekad u stotinama beže sa bojnog polja, navodi AP.

Borbe su uglavnom pale na leđa malih grupa elitnih snaga i avganistanskog vazhuhoplovstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet