Fokus

U Dohi nastavljeni mirovni pregovori o Avganistanu, Talibani zauzeli još jednu provinciju

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

18:50

U Dohi nastavljeni mirovni pregovori o Avganistanu, Talibani zauzeli još jednu provinciju
U Dohi nastavljeni mirovni pregovori o Avganistanu, Talibani zauzeli još jednu provinciju - Copyright Tanjug AP/Hussein Sayed

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna runda pregovora je počela u glavnom gradu katara Dohi, preneo je danas avganistanski TV kanal Ariana Njuz.


Očekuje se da će ova nova, trodnevna runda pregovora, koja se održava u jeku velike ofanzive pobunjenih talibana, biti usmerena na pronalaženje modaliteta za mirno rešenje građanskog rata, prenosi TASS.

Delegaciju vlade Avganistana predvodiće predsedavajući visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah, a očekujue se da će se u pregovore uključiti i specijalni izaslanici Rusije, SAD, Kine i Pakistana.

Najavljeno je da će delegaciju Rusije predvoditi specijalni izaslanik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

Mirovni pregovori između delegacija vlade u Kabulu i pobunjenih talibana u Dohi startovali su 12. septembra 2020, ali napredak je zaustavljen početkom ove godine, dok su pregovori de facto prekinuti sredinom aprila nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden najavio planove za okončanje svih operacija američkih snaga u Avganistanu i kompletno povlačenje američkih trupa do 11. septembra ove godine.

profimedia

 

Sporazumom koji su ranije postigli Vašington i delegacija talibana dogovoreno je da se američke snage u potpunosti povuku iz Avganistana do 1. maja ove godine, zbog čega su, kako se navodi u izveštaju dopisnika TASS, saznavši za novi rok 11. septembar, a koji je odredio predsednik Bajden, talibani odustali od svojih obaveza preuzetih prethodnim sporazumom sa SAD.

U poslednjih nekoliko dana u Avganistanu je ranjeno više stotina civila tokom žestokih borbi koje se vode širom zemlje, a u opasnosti su životi više hiljada civila zbog intenziviranja sukoba, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Oglasio se i predstavnik EU koji je potvrdio da talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto teritorije Avganistana i prete da zauzmu 11 provincijskih prestonica, upozorivši da pobunjeničke snage nastoje da odseku Kabul od podrške nacionalnih snaga na severu, preneo je ranije Rojters.

SAD su poručile da je sada obaveza avganistanskih snaga bezbednosti da odbrane zemlju nakon što su talibani juče zauzeli još jednu provincijsku prestonicu, sva okolna mesta i uspostavili kontrolu nad glavnim saobraćajnicama.

Talibani zauzeli provinciju Farah
 

Veći deo grada Faraha koji je administrativni centar istoimene provincije u Avganistanu, pod kontrolom je talibana, saopštio je danas televizijski kanal "TOLO".


Prema tim informacijama talibani su zauzeli veći deo provincije, uključujući rezidenciju guvernera i sedište policije, prenosi agencija Tass.

Američki predsednik Džozef Bajden je 14. aprila rekao da je odlučio da završi operacije u Avganistanu i da će povući američke trupe do 11. septembra.

Od tada bzbednosna situacija u Avganistanu je ozbiljno pogoršana pokretom talibana koji se proširio.

Početkom jula talibani su uspostavili kontrolu nad velikim delovima granice s Iranom,Pakistanom, Tadžikistanom, Turknenistanom i Kinom.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad šest administrativnih centara aganistanske provincije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet