Planeta

Nagli preokret: Nemačka i Holandija ipak obustavljaju deportaciju migranata iz Avganistana

Komentari

Autor: Euronews, AFP, AP

11/08/2021

-

20:04

Nagli preokret: Nemačka i Holandija ipak obustavljaju deportaciju migranata iz Avganistana
Pakistansko-avganistanska granica - Copyright EPA/AKHTER GULFAM

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka i Holandija objavile su danas da će prekinuti deportaciju izbeglica iz Avganistana dok talibani svakog dana osvajaju deo po deo teritorije u ovoj, ratom razorenoj zemlji. 

Potpuno neočekivana odluka dolazi par dana nakon što su upravo ove dve zemlje, zajedno sa Austrijom, Belgijom, Danskom i Grčkom uputile pismo Evropskoj komisiji prošle nedelje sa molbom da nastave sa deportacijom izbeglica iako se situacija u Avganistanu naglo pogoršala. U pismu su tvrdili da će zaustavljanje deportacije poslati pogrešan signal, kao i da će dodatno motivisati i druge Avganistance da napuste svoje domove i krenu ka EU.

Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

 

Međutim, u naglom preokretu holandska ministarka pravde i bezbednosti Anki Brokers Nol u pismu koje je poslala parlamentu istakla je da će situacija u Avganistanu da se pogoršava kako vreme bude prolazilo, tako da je odlučila da ipak uvede šestomesečnu zabranu deportacije. 

Nemački ministar unutrašnjih poslova najavio je suspenziju deportacije na Tviteru, zbog, kako je naveo, pogoršane situacije u Avganistanu. 

U Nemačkoj trenutno oko 30.000 Avganistanaca čeka na deportaciju.

EPA/JALIL REZAYEE

 

Avganistanski zvaničnici istakli su da su talibani zauzeli još tri glavna grada u provincijama, dok je sada oko trećine zemlje pod njihovom kontrolom. 

Avganistan je u julu zatražio od EU da stopira deportacije na tri meseca, što su Finska, Švedska i Norveška prihvatile. 

Evropski sud za ljudska prava pritisnuo je Austriju protekle nedelje da prestane sa deportacijom Avganistanaca do kraja avgusta zbog velikog rizika po njihovu bezbednost. 

AP/ Tariq Achakzai

 

Od početka godine 1.200 ljudi vraćeno je iz EU u Avganistan, istakli su zvaničnici Unije.

Avganistanci su bili među najbrojnijim tražiocima azila u EU u 2020. godini sa 10,6 odsto zahteva, dok su na prvom mestu Sirijci koji su podneli 15.2 odsto zahteva za azil, podaci su Evropske agencije za statistiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet