Fokus

Zvaničnici SAD i Južne Koreje razgovarali o mogućoj poseti Putina Pjongjangu

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

07:32

Zvaničnici SAD i Južne Koreje razgovarali o mogućoj poseti Putina Pjongjangu
Tanjug/AP/Anton Vaganov - Copyright Tanjug/AP/Anton Vaganov

veličina teksta

Aa Aa

Prvi zamenik ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong-kjun razgovarao je telefonom sa zamenikom američkog državnog sekretara Kurtom Kembelom o mogućoj poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji naredne nedelje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje. 

Do telefonskog razgovora je došlo pošto se očekuje da će Putin posetiti Pjongjang početkom sledeće nedelje, navodi Jonhap. 

Kembel je u razgovoru istakao da SAD ''u potpunosti podržavaju“ stav Južne Koreje da Putinova poseta ne bi trebalo da rezultira ''daljim produbljivanjem vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve na način koji podriva regionalni mir i stabilnost kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti UN", navodi ministarstvo u Seulu.

Dve strane su se saglasile da nastave koordinaciju i preduzmu mere protiv "provokacija Pjongjanga usmerenih na Seul i bilo kakvih akcija koji će eskalirati tenzije u regionu", prenosi Jonhap.

Ruski mediji prethodno su javili da se očekuje da Putin poseti Severnu Koreju u toku ovog meseca.
Kremlj je ranije saopštio da je Putin tokom prošlogodišnjeg samita u Rusiji prihvatio poziv severnokorejskog lidera Kim Džong-una da poseti Severnu Koreju.
 

Komentari (0)

Svet