Fokus

Filipini podneli zahtev UN za priznavanje proširenog epikontinentalnog pojasa

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

15:57

Filipini podneli zahtev UN za priznavanje proširenog epikontinentalnog pojasa
Filipini podneli zahtev UN za priznavanje proširenog epikontinentalnog pojasa - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Filipini su danas Ujedinjenim nacijama podneli zahtev da prizna prošireni epikontinentalni pojas (ECS) te zemlje u Južnom kineskom moru, na pomorskom putu oko kojeg su sve češći sporovi Manile sa Kinom.

"Danas smo obezbedili svoju budućnost ukazujući na naše ekskluzivno pravo na istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u ECS", rekao je zvaničnik filipinskog Ministarstva spoljnih poslova za pomorska i okeanska pitanja Maršal Luis Alferes.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, uključujući delove oko kojih je u sporu sa Filipinima, Brunejima, Malezijom, Tajvanom i Vijetnamom.

Veruje se da su delovi ovog pomorskog puta bogati rezervama nafte i prirodnog gasa, kao i ribom.

Stalni arbitražni sud je 2016. godine utvrdio da kineska polaganja prava nemaju pravnu osnovu, što je Peking odbacio.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS), epikontinentalni pojas je onaj deo morskog dna nad kojim obalska država ostvaruje suverena prava u pogledu istraživanja i eksploatacije prirodnih resursa, uključujući nalazišta nafte i gasa, kao i drugih minerala i bioloških resursa morskog dna.

Legalni epikontinentalni pojas proteže se na udaljenosti od 200 nautičkih milja od obale zemlje, ili dalje ako se pojas prirodno proteže preko te granice.

Komentari (0)

Svet