Fokus

Putin i Kim u Pjongjangu posle 24 godine: "Severna Koreja će podržati sve političke odluke Rusije"

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

07:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom uz učešće delegacija dve zemlje završeni su jutros u Pjongjangu posle oko sat i po. Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su danas u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje. Putin i Kim su potpisali dokument na kraju razgovora delegacija dve zemlje uz učešće dvojice predsednika, javila je agencija RIA Novosti.

Putin je rekao da je spreman novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga dugi niz godina. Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji. Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", naveo je Kim.

Kim je ukazao da se situacija u svetu ubrzano menja i da u tim uslovima Pjongjang namerava da ojača stratešku komunikaciju sa Moskvom. Kim je pružio uveravanja da će Severna Koreja bezuslovno podržati sve političke odluke Rusije. 

Tanjug/AP

 

Posle kratkih uvodnih izjava dvojice lidera, razgovori Putina i Kima nastavljeni su iza zatvorenih vrata.

Nakon završetka razgovora, biće potpisani sporazumi Rusije i Severne Koreje, nakon čega će lideri dati izjave za medije.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost s ruskom vladom, vojskom i narodom u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta“, naglasio je Kim Džong Un.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una.

Putin i Kim počeli su danas razgovore u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje u sastavu delegacija Rusije i Severne Koreje.

Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin

 

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Park Čong Čon, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Putin i Kim će razgovarati o međunarodnoj agendi, bezbednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede.

Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata. Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Komentari (0)

Svet