Planeta

Rusija najavila sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom: Sutra se sastaju Putin i Kim Džong Un

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2024

-

23:15

Rusija najavila sporazum o strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom: Sutra se sastaju Putin i Kim Džong Un
Kim Džong Un i Vladimir Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija i Severna Koreja rade na novom sveobuhvatnom sporazumu o partnerstvu, koji bi mogao da bude potpisan tokom dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu koja počinje sutra, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov na brifingu.

"U toku je izrada dokumenata koji su planirani za potpisivanje. To se odnosi i na eventualni dogovor o sveobuhvatnom sporazumu o strateškom partnerstvu", rekao je Ušakov, prenosi RIA novosti.

On je istakao da će dokument, ako bude potpisan, biti odraz aktuelne geopolitičke situacije u svetu i nivoa bilateralnih odnosa Rusije i Severne Koreje.

"Sporazum će slediti sve fundamentalne principe međunarodnog prava, neće biti provokativnog karaktera, neće biti usmeren ni protiv jedne zemlje, već će biti usmeren na obezbeđivanje veće stabilnosti u regionu severoistočne Azije", rekao je Ušakov.

On je dodao da će lideri dve države razgovarati o bezbednosnim pitanjima, kao i o saradnji u privredi, energetici, transportu i poljoprivredi.

Prema njegovim rečima, Putinova poseta pokazuje i da se Rusija zalaže za ravnopravan dijalog, da je otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, a posebno sa svojim najbližim susedima "uprkos svim pokušaji kolektivnog Zapada da izvrši ovaj ili onaj pritisak na nas".

Tokom ta dva dana dosta vremena biće posvećeno neformalnoj komunikaciji između ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong-una. 

"Program posete je veoma bogat - postoje pregovori u različitim formatima, uključujući i u proširenom formatu, i neformalna komunikacija između lidera - tome će biti posvećeno dosta vremena tokom ovih pregovora, u kojima će možda biti i određeni članovi delegacije, razgovaraće se o najvažnijim, osetljivim pitanjima", rekao je Ušakov.

Prema njegovim rečima, program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem, polaganje venca na Spomenik oslobođenja, posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putinova poseta će biti druga poseta šefa ruske države Pjongjangu u čitavoj istoriji njihovih odnosa, rekao je Ušakov i podsetio da je poslednji put Putin posetio Pjongjang 2000. godine, gde je tada razgovarao sa Kim Džong Ilom, ocem korejskog lidera.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet