Fokus

Panika u Kabulu: Evropske zemlje zatvaraju ambasade i evakuišu osoblje

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

18:22

Panika u Kabulu: Evropske zemlje zatvaraju ambasade i evakuišu osoblje
Panika u Kabulu: Evropske zemlje zatvaraju ambasade i evakuišu osoblje - Copyright Tanjug/ AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Norveška i Danska saopštile su da će zatvoriti svoje ambasade u Kabulu, dok Nemačka drastično smanjuje broj zaposlenih u ambasadi, a Francuska ponovo poziva svoje državljane da napuste tu zemlju u trenutku kada su talibani uspostavili kontrolu nad većim delom Avganistana, nakon što su zauzeli još četiri glavna grada provincija.

Norveška će zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu i evakuisati svoje diplomate, kao i lokalne zaposlene i njihove porodice, izjavila je danas norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soereide, preneo je Rojters.

Danska televizija TV2 citirala je ministra inostranih poslova Džepea Kofoda koji je rekao da se osoblje u ambasadi u Kabulu evakuiše, preneo je AP.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kazao je da njegova zemlja smanjuje broj zaposlenih u ambasadi u Kabulu na operativno neophodni, apsolutni minimum.

Mas je novinarima rekao da se u glavni grad Avganistana odmah šalje tim za podršku u kriznim situacijama radi povećanja bezbednosti u ambasadi.

profimedia

 

On je pozvao sve nemačke državljane da odmah napuste zemlju, dodajući da će se planirani čarter letovi biti na usluzi diplomatskim i lokalnim službenicima koji rade za ambasadu da odu iz zemlje.

Mas je rekao i da će se vize za Avganistance ubuduće izdavati u Nemačkoj kako bi se ubrzao proces odlaska ljudi iz zemlje.

I francusko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je poziv francuskim državljanima da napuste Avganistan što je pre moguće, preneo je Rojters.

U svetlu pogoršanja bezbednosne situacije, ponovo smo prošle nedelje pozvali francuske građane da napuste zemlju što je pre moguće, navedeno je u saopštenju kao odgovor na pisano pitanje o tome da li Francuska planira da evakuiše svoju ambasadu i svoje građane iz te zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet