Fokus

Borelj traži istragu o granatiranju u kojem je oštećena kancelarija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

22:15

Borelj traži istragu o granatiranju u kojem je oštećena kancelarija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je potrebno pokrenuti nezavisnu istragu o granatiranju u kojem je oštećena kancelarija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u Gazi.

"EU osuđuje granatiranje u kojem je oštećena kanclearija ICRC u Gazi i u kome je stradalo više desetina ljudi. Potrebno je pokrenuti nezavisnu istragu i odgovorni moraju biti pronađeni", naveo je Borelj na platformi Iks.

On je podvukao da je zaštita civila obaveza prema Ženevskoj konvenciji.

"Sve strane u sukobu su obavezne na to. ICRC mora biti u mogućnosti da obavlja sve svoje dužnosti iz Ženevskih konvencija na bezbedan način, uključujući humanitarnu zaštitu, pomoć žrtvama, pristup zatvorenicima", upozorio je Borelj.

ICRC je prethodno saopštio da su kancelarije ove organizacije u Pojasu Gaze oštećene u granatiranju izraelskih snaga, i da su poginule 22 osobe koje su pokušale da pronađu utočište u blizini kompleksa.

Međunarodni komitet Crvenog krsta osudio je bezbednosni incident, koji je, kako navode, jedan od nekoliko koji se desio proteklih dana. 

Iz izraelskih oružanih snaga saopšteno je da preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da nije bilo udara u toj oblasti, ali da je u toku ispitivanje okolnosti u vezi sa incidentom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet