Fokus

Klimatske promene alarm za čovečanstvo: Četiri zemlje u posebnom riziku

Komentari

Autor: Euronews

15/08/2021

-

19:00

Klimatske promene alarm za čovečanstvo: Četiri zemlje u posebnom riziku
Klimatske promene alarm za čovečanstvo: Četiri zemlje u posebnom riziku - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP, Unsplash, profimedia, AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Najnoviji izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) o "šifri crveno" za čovečanstvo predstavlja alarmantno upozorenje za mnoge od nas. Požari u Grčkoj i poplave u Italiji nagnale su ljude da preispitaju kako bi na njihove domove jednog dana mogle da utiču posledice klimatskih promena.

Postoji nekoliko debata o tome kada će delovi planete da postanu nenastanjivi, ukoliko se ne budemo borili u dovoljnoj meri sa klimatskom krizom.

Oblasti bogate divljim svetom, poput Amazona, šuma Miombo u južnoj Africi i jugozapadne Australije, biće među najugroženijim mestima na svetu za životinjske vrste, smatra Svetski fond za prirodu (WWF).

Ranjive, visokorizične nacije, upozorile su da su na "ivici izumiranja" u slučaju nulte akcije. To je najgori ishod, ali se mora uzeti u obzir, piše Euronews.

Predstavljena je jedinstvena situacija u kojoj će neki delovi zemlje pretrpeti veće posledice od susednih zemalja, bilo da je to zbog ekstremnih vremenskih uslova, porasta nivoa mora ili suša.

Ovo je spisak zemalja koje se suočavaju sa najvećim svetskim klimatskim pretanjama.

Maldivi - rizik od poplava

Jedno istraživanje predviđa da bi mnoga "niska" ostrva mogla da budu nenastavnjiva do 2050. godine ako se ne naprave ozbiljne promene u usporavanju porasta nivoa mora. Očekuje se da će ovo na neki način pogoditi Havaje, Fidži i Filipine.

Međutim, trenutno u svetu nema ugroženijeg arhipelaga od Maldiva. Više od 80 odsto njegovih koralnih ostrva nalazi se na minimalnih 30 centimetara nadmorske visine, što ga čini neverovatno podložnim čak i najmanjem porastu temperatura.

"Plaćamo životima za ugljenik koji je emitovao neko drugi", rekao je Mohamed Našvid, bivši predsednik Maldiva, za BBC nakon izveštaja IPCC.

Desetine hiljada stanovnika ove zemlje okupilo se na Hulhumaleu, veštačkom ostrvu velike povrine koje je namerno izgrađeno na oko dva metra nadmorske visine kako bi se izbegle buduće opasne posledice.

Očekuje se da će se narednih nekoliko godina tamo preseliti više od 200.000 ljudi, kako bi uklonili pritisak sa već proširene prestonice ostrva Male.

Unsplash

 

Ujedinjeni Arapski Emirati - rizik od ekstremnih temperatura

Stanovnici i turisti koji posećuju UAE mogu reći koliko je tamo toplo. Poznato je da prosečne letnje temperature u pustinjskoj klimi dostižu i do 50 stepeni Celzijusovih uz nimalo padavina.

Stručnjavi za Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) veruju da će trenutne rekordne temperature u zemlji postati uobičajene do 2070. godine, s "regionalnim žarištem" u glavnom gradu Abu Dabi.

Ovo područje, zajedno sa nekoliko drugih oko Persijskog zaliva, pati od kombinovanih opasnosti i po temperaturi i po vlažnosti, što stvara fenomen koji se naziva "temperatura včažnog termometra" (WBT).

Postojeća kriza znači da se očekuje da će se ova situacija vremenom pogoršati do tačke u kojoj će čak i pojedincima, naviknutim na ekstremne temperature, biti nemoguće tamo da prežive.

Svaka osoba ima ograničenja, ali se veruje da bi prosečna osoba verovatno prešla u režim "isključivanja" nakon deset minuta izlaganja temperaturama višim od 60 stepeni.

Decenija brzog razvoja i rastućeg turizma stvorila je infrastrukturu u kojoj se svi zatvoreni prostori temperaturno kontrolišu - to neće biti dovoljno u budućnosti, čineći prosperitetnu držvu nenastanjivom.

Japan - rizik od ekstremnih nepogoda

Institut "Germanvoč" objavljuje godišnji globalni indeks rizika od klime koji prati ko je u najvećoj opasnosti od vremenskih nepogoda. 

Oni su predstavili svoja otkrića na klimatskoj konferenciji COP25 u Madridu prošle godine, otkrivši da je Japan trenutno najugroženija zemlja za smrtne slučajeve usled ekstremnih vremenskih uslova, nakon niza ekstremnih okolnosti koje su dostigle tačku ključanja 2018. godine.

Za to vreme, zemlja je pretrpela tajfun, toplotne talase, klizišta i poplave koje su odgovorne za 1.282 smrti na ostrvu - 1,01 na 100.000 stanovnika.

Japanska meteorološka agencija uspela je da potvrdi prve nesporne smrtne slučajeve povezane sa klimatskim promenama na svetu iz rekordnih temperatura u ovom periodu.

Ovo je kulminiralo tajfunom "Džebi", najekstemnihih vremenskim događajem koji je zemlja videla u više od 25 godina i koji je doneo 11 milijardi evra štete.

Ovi događaji doveli su do toga da su milioni japanskih građana morali da se evakuišu iz domova u koje su često male šanse da se vrate. Nalazi pomenutog instituta tvrde da bi, u slučaju da su ti događaji učestaliji ili u većim razmerama, zemlja prestala da bude sigurno mesto.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Sudan - rizik od suše

Veliki deo afričkog kontinenta oslanja se na poljoprivredu, kako za izdržavanje svog stanovništva, tako i za trgovinu.

Klimatske promene i drugi ljudski faktori odgovorni su za izazivanje nestabilnosti hrane u mestima poput Malavija i Zimbabvea, ali Svetska banka postavlja Sudan kao najhitniju žrtvu ovog problema.

Pre pet godina objavljeno je da se Sudan suočio sa "izuzetno složenom vanrednom situacijom" zbog neredovnih zaliha useva, a to se samo pogoršalo.

"Zajednice koje su već veoma ranjive - koje već pate od osiromašenja, koje se mogu nalaziti u područjima koja mogu biti pogođena klimatskim promenama - gurnute su do granica svojih mehanizama sa suočavanje sa ovim", objašnjava Mišel Jonetani, viša savetnica iz Centra za praćenje internog krtanja.

"Suša pogoršava dezertifikaciju koja pogađa pojas savane u severnom regionu, pa su ove pustinje raselile čitava sela", dodaje.

Sudan ima dugogodišnji problem sa sušama koje su trajale i većim delom 20. veka, ali veliki deo zemlje ponovo postaje neprikladan za održavanje useva i životinja zbog nestabilnih vremenskih obrazaca izazvanih klimatskim promenama.

Preko 80 odsto stanovništva zemlje živi u ruralnim područjima koja u velikoj meri zavise od poljoprivrede i stoke. Sudan drži jednu od najvećih populacija stoke na kontinentu koju čine goveda, ovce, koze i kamile.

Svaki poremećaj ovog eskosistema pokazao bi se razirnim za stanovništvo Sudana i doveo bi njegove ljude u ozbiljne probleme, uspostavljajući severnoafričku regiju kao zabranjenu zonu za bilo koji kvalitet života

Komentari (0)

Svet