Fokus

Iranski vrhovni vođa pozvao muslimanske države da podrže Palestinu

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

20:39

Iranski vrhovni vođa pozvao muslimanske države da podrže Palestinu
Iranski vrhovni vođa pozvao muslimanske države da podrže Palestinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je muslimanske države da vojno i finansijski podrže Palestince i pomognu obnovu Gaze nakon 11-dnevnog sukoba sa Izraelom, javili su iranski mediji.


"Muslimanske države moraju iskreno da podrže palestinski narod, putem vojne ... ili finansijske podrške ... ili obnavljanjem infrastrukture Gaze", rekao je Hamnei u izjavi koju su preneli mediji, javlja Rojters.

On je takođe pozvao muslimane da zahtevaju da njihove vlade podrže Palestince.

Sukob između Izraelaca i Palestinaca u pojasu Gaze počeo je 10. maja, a primirje je sklopljeno danas. 

Uprkos tome, novi sukobi izbili su između palestinskih demonstranata i izraelske policije u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalimu, samo nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu.

Ispaljeno na hiljade raketa

Od 10. maja do danas, Izrael je izveo na hiljade vazdušnih udara u kojima su, kako navode, gađali Hamasove pozicije, uključujući i mrežu tunela.

Hamas i druge militantne grupe u stambenim područjima ispalile su preko 4.000 raketa na izraelske gradove, a mnoge od njih su presretnute.

Sukob je izbio zbog planiranih deložacija palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima, što je dovelo do toga da se izraelska policija upala u džamiju Al-Aksa, a Hamas je uzvratio raketnom paljbom.

Najmanje 230 Palestinaca izgubilo je život u borbama, uključujući na desetine dece, saopštili su zvaničnici iz Gaze. U Izraelu je poginulo 12 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet