Fokus

SB UN pozvao na prekid neprijateljstava u Avganistanu i formiranje nove vlade

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

16/08/2021

-

17:38

SB UN pozvao na prekid neprijateljstava u Avganistanu i formiranje nove vlade
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je danas na momentalni prekid neprijateljstava u Avganistanu i formiranje nove vlade koja bi bila "ujedinjena, inkluzivna i reprezentativna", i koja bi trebalo da u svom sastavu ima i ženske predstavnike.


U prvom saopštenju SB UN posle talibanskog osvajanja Avganistana navodi se da "ustavni kontinuitet, pridržavanje međunarodnim obavezama, kao i bezbednost svih Avganistanaca i stranaca, mora biti obezbeđena", preneo je AP.

Članovi Saveta su pozvali na "momentalan prekid nasilja u Avganistanu, povratak bezbednosti, civilnog i ustavnog poretka", kao i na hitne razgovore kojim će se rešiti aktuelna kriza vlasti i pronaći rešenje.

SB UN je, bez izostavljanja talibana, pozvao sve strane da se pridržavaju međunarodnih normi koje se tiču ljudskih prava i standarda, kao i da se stavi tačka na "sve zloupotrebe i kršenja prava".

EPA/Justin Lane

 

 

Saopštenje, koje su inicirale Estonija i Norveška, naišlo je na odobrenje svih 15 članica SB UN na vanrednom sastanku povodom situacije u Avganistanu, prenosi AP.

Gutereš:  "Dobijamo jezive izveštaje o ozbiljnim ograničenjima ljudskih prava širom zemlje"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas Savet bezbednosti da iskoristi sva sredstva na raspolaganju kako bi suzbio "globalnu terorističku pretnju u Avganistanu" i garantovao poštovanje osnovnih ljudskih prava u toj državi.

"Dobijamo jezive izveštaje o ozbiljnim ograničenjima ljudskih prava širom zemlje", rekao je Gutereš obraćajući se državama članicama SB UN.

On je naglasio da je posebno zabrinut zbog izveštaja o sve većem kršenju ljudskih prava žena i devojčica u Avganistanu.

"Ne možemo i ne smemo da napustimo narod Avganistana", poručio je generalni sekretar UN.

Specijalni izaslanik Avganistana u UN Gulam Isačaj upozorio je da stanovnici Kabula trenutno žive u potpunom strahu.

Youtube/Printscreen

 

 

„Stanovnici u Kabulu javljaju kako su talibani već počeli obilaske od kuće do kuće u pojedinim naseljima, evidentirajući imena i tražeći ljude koji se nalaze na njihovim listama“, rekao je dodajući kako već postoje izveštaji o ubistvima i pljačkama u gradu.

Rusija je pozvala sve strane koje su uključene u avganistanski sukob da se uzdrže od upotrebe nasilja, rekao je danas ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja.

"Pozivamo sve avganistanske strane koje su uključene u napore za rešavanje nasilja da se uzdrže od neprijateljstava i da promovišu mirno rešenje", rekao je Nebeznja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi agencija Tass.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebeznja je apelovao da se ne podlegne panici u vezi sa situacijom u Avganistanu.

"U ovom trenutku smatramo da ne bi trebali da podlegnemo panici, jer je važno da je sprečeno da dođe do masovnog krvoprolića među civilnim stanovništvom", rekao je on.

Nebeznja je na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kazao da Rusija pažljivo prati situacija koja se brzo menja u Avganistanu, gde su talibani u nedelju zauzeli glavni grad Kabul i preuzeli vlast u zemlji.

Sednica Saveta bezbednosti UN, posvećena situaciji u Avganistanu, održana je na zahtev Estonije i Norveške.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet