Briselske vesti

Sasoli: Evropska unija da ponudi azil Avganistancima kojima preti progon

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

16:09

Sasoli: Evropska unija da ponudi azil Avganistancima kojima preti progon
Sasoli: Evropska unija da ponudi azil Avganistancima kojima preti progon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija mora ponuditi azil državljanima Avganistana koji se suočavaju sa progonom iz svoje zemlje, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

Sasoli je kazao da situacija u Avganistanu zahteva jednistven odgovor EU i da je toj zemlji potrebno trajno političko rešenje koje štiti prava i omogućava Avganistancima da žive bezbedno i dostojanstveno, piše Tass.

"Azil mora biti odobren onima kojima preti progon", napisao je Sasoli na svom Tviter nalogu.

 

 

Vanredna video konferencija ministara inostranih poslova EU će biti održana sutra, 17. avgusta, u Briselu, a fokus će biti na situaciji u Avganistanu.

Ministri inostranih poslove EU će održati još jednu konferenciju 18. avgusta, na kojoj je prvo bilo planirano razmatranje pitanja o migrantskoj krizi na litvansko- beloruskoj granici, ali će se umesto toga ministri fokusirati na problemu izbeglica iz Avganistana.

Nakon što su SAD objavile kraj oružane operacije u Avganistanu i počele da povlače svoje trupe, talibani su pokrenuli veliku ofanzivu na vladinu vojsku i 15. avgusta ušli u Kabul, a danas, nakon što je predsednik Avganistana Ašraf Gani pobegao iz zemlje, talibani su preuzeli kontrolu u svim četvrtima Kabula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa