Fokus

Gutereš pozvao na poštovanje ljudskih prava u Avganistanu, posebno zabrinut za žene i devojčice

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

23:45

Gutereš pozvao na poštovanje ljudskih prava u Avganistanu, posebno zabrinut za žene i devojčice
Gutereš pozvao na poštovanje ljudskih prava u Avganistanu, posebno zabrinut za žene i devojčice - Copyright AP/Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je večeras talibane i ostale strane u Avganistanu da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi se zaštitili životi i izrazio posebnu zabrinutost za žene i devojčice u toj zemlji.


Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik naveo je u saopštenju da i dalje stižu izveštaji o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u zajednicama koje su najpogođenije sukobima.

Dodao je da je Gutereš posebno zabrinut za budućnost žena i devojčica, "čija s mukom dobijena prava moraju da se zaštite", prenosi Rojters.

"Sve zloupotrebe moraju da prestanu. Gutereš poziva talibane i ostale strane da obezbede da se poštuju i štite prava i slobode svih ljudi", naglasio je Dižarik.

Pod vlašću talibana u Avganistanu od 1996. do 2001. godine ženama nije bilo dozvoljeno da rade, morale su da pokrivaju lica i da imaju pratnju muških rođaka kada napuštaju kuću, dok devojčice nisu išle u školu, podseća Rojters.

Komentari (0)

Svet