Fokus

Potresna ispovest Avganistanca, koji je pokušao da pobegne iz Kabula: "Ubili su mi ženu, šta da radim sa dvoje dece"

Komentari

Autor: Euronews, Ihsan Ziya

21/08/2021

-

23:37

Potresna ispovest Avganistanca, koji je pokušao da pobegne iz Kabula: "Ubili su mi ženu, šta da radim sa dvoje dece"
Potresna ispovest Avganistanca, koji je pokušao da pobegne iz Kabula: "Ubili su mi ženu, šta da radim sa dvoje dece" - Copyright EPA/STRINGER

veličina teksta

Aa Aa

Držeći krvave dokumente u rukama, jedan muškarac u Kabulu rekao je da su mu ženu ubili talibani kada je sa porodicom pokušao da pobegne iz zemlje.

"Otišao sam na aerodrom sa suprugom i bratom sa dvoje dece. Uzeli smo sve dokumente sa sobom ... Pucali su na ljude. Moja deca i ja smo povređeni. Ubili su mi ženu. Ostao sam sa dvoje dece, šta sad da radim", rekao je plačući.

Euronews je ove nedelje razgovarao s nekoliko avganistanskih državljana u Kabulu i sa nekoliko talibanskih boraca.

Evo šta su imali da kažu o situaciji u zemlji u nedelji kada su islamski militanti preuzeli vlast u Avganistanu. Zbog sigurnosne situacije imena sagovornika nisu objavljena.

 "Nema budućnosti za žene"

Neki su rekli da se oružana grupa nije promenila u odnosu na poslednji put kada je bila na vlasti, dok su drugi za to okrivili predsednika Ašrafa Ganija, koji je pobegao iz zemlje.

"Ne vidimo svetlu budućnost za naše sestre i majke", rekao je lokalni stanovnik. "Talibani su isti stari talibani. Mudžahedinu su mudžahedini. Ti isti talibani su se upravo vratili. Ništa se nikada neće promeniti".

Nekoliko žena viđeno je na ulicama grada otkako su talibani preuzeli vlast, kažu stanovnici Kabula. Prema prethodnom pravilu, koje je vladalo od 1996. do 2001. godine, ženama nije bilo dozvoljeno da rade ili idu u školu.

"Suviše sam mlada da bih se sećala kako je bilo pre 25 godina, ali majka mi je rekla da ženama nije bilo dozvoljeno da izlaze napolje ili idu u kupovinu. Žene su bile robinje koje su morale da obavljaju kućne poslove", rekla je jedna mlada žena.

"Ne mogu ni da zamislim kakva će biti budućnost. Nakon što su oni preuzeli kontrolu, nisam izlazila iz kuće tri dana. Suviše sam uplašena da napustim svoj dom".

"Izdajice"

Druga Avganistanka rekla je za Euronews da je besna što su prethodni lideri napustili zemlju.

"Nisam mislila da će ovo da se dogodi. Pljujem na te izdajnike. Prodali su naše snage bezbednosti i napustili zemlju. Nikada im nećemo oprostiti", rekla je ona.

Talibanski militanti su u međuvremenu poručili da će štititi zemlju i da su izdajnici sada otišli.

"Ne odlazite. Vaša zemlja je vaša domovina. Ovo je naša domovina i njeni pravi sinovi su se vratili. Obećavamo da će biti formirana vlada koja poštuje islamska pravila", rekao je jedan talibanski borac. 

Posle 20 godina okončana vladavina avganistanske vlasti potpomognute SAD


Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedelju 15. avgusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, dok je predsednik Ašraf Gani napustio državu.

Talibani su četiri dana kasnije proglasili Islamski Emirat Avganistan, što je bio zvaničan naziv države od 1996. do 2001. godine. Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina avganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

I dok je grupa islamskih ekstremista za svega nekoliko dana preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom, za to vreme hiljade Avganistanaca pokušava da pobegne iz zemlje, u strahu od nove vlasti.

Komentari (0)

Svet