Fokus

Pavić: Nema više državljana Srbije u Avganistanu koji su nam se obratili, ali zadržavamo pozornost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2021

-

11:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Milka Damjanović, državljanka Srbije koja je juče evakuisana iz Kabula, trenutno se nalazi u Kazahstanu. Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji Siniša Pavić za Euronews Srbija kaže da je spisak onih kojima se duguje zahvalnost zbog pomoći u njenoj evakuaciji duži. Kako dodaje, Damjanovićeva je trenutno slobodna u svom kretanju, kao i u izboru načina i pravca za povratak u Srbiju.

Milka Damjanović je za Euronews Srbija juče potvrdila da je na bezbednom.

"Sleteli smo. Domaćini su izvanredni. Noć ću provesti u razgovoru s porodicom i prijateljima", navela je u poruci.

Ona je treća državljanka Srbije koja je evakuisana iz Avganistana od kako su prošle nedelje vlast u toj zemlji preuzeli talibani. Prvo su evakuisani Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su u Srbiju stigli preko Nemačke.

Situacija je, međutim, sa Milkom Damjanović bila nešto drugačija, kaže Pavić.

"Postupak je rađen odavde, sa centrom u Ministarstvu spoljnih poslova. Na kraju je varijanta koja je bila uspešna bila uz učešće Ujedinjenih nacija i kazastranske strane, kao i uz našu ambasadu u Rimu. Ukupna lista onih kojima dugujemo zahvalnost je duža zbog toga što je pomoć tražena na različitim stranama", rekao je on iz Nju Delhija, a tamošnja ambasada je na nerezidencijalnoj osnovi zadužena i za Avganistan.

Kako dodaje, ona je u Kazahstanu izvanredno dočekala. 

"Ona je slobodna u svom kretanju, kao i izboru, načinu vremena i pravca svog povratka u Srbiju", napomenuo je Pavić.

Više se niko nije obratio diplomatskom predstavništvu

Na pitanje da li u Avganistanu ima još naših državljana, Pavić kaže da ljudi koji su u toj zemlji boravili sa srpskim pasošem i obratili diplomatskom predstavništvu nema.

"Ali mi zadržavamo jedan neophodan stepen pozornosti za eventualne slučajeve. Ima indikacija da se tamo nalazi određeni broj srpskih lica, ali da su možda sa pasošima drugih zemalja", naveo je on.

Kada je reč o trenutnoj situaciji na međunarodnom aerodromu u Kabulu, Pavić kaže da je situacija dramatična.

"Na terenu iz minuta u minut stižu različite vesti o veoma lošoj bezbednosnoj situaciji", napominje on.

Podsećamo, srpski državljani Marko Pribak i Aleksandar Cvejić su letom koji je organizovala Nemačka evakuisani najpre u Taškent, zatim doputovali u Nemačku a potom stigli u Srbiju.

"Bilo je haotično, rizično, izvukli smo se i to je najbitnije", rekao je za Euronews Aleksandar Cvejić, koji je pre nekoliko dana stigao do svoje porodice u Gračanici.

Kompanija u kojoj je radio bila je u delu ulice koja je bila najobezbeđenija u Kabulu, jer se u blizini nalazila predsednička palata.

Kako navodi, nisu bili svesni da su talibani toliko blizu ulaska u Kabul i najpre su planirali da čekaju let na civilnom aerodromu, ali su nakon sugestije prijatelja iz Hrvatske ipak odlučili da se evakušu ulaskom na vojni aerodrom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet