Društvo

Državljanka Srbije Milka Damjanović evakuisana iz Kabula

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/08/2021

-

18:05

Državljanka Srbije Milka Damjanović evakuisana iz Kabula
Državljanka Srbije Milka Damjanović evakuisana iz Kabula - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Milka Damjanović, poslednja državljanka Srbije u Kabulu, evakuisana je danas iz Avganistana, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Ona je sletela u Kazahstan, čime je okončana evakuacija svih naših prijavljenih državljana iz Avganistana.

Milka Damjanović je za Euronews Srbija potvrdila da je na bezbednom.

"Sleteli smo. Domaćini su izvanredni. Noć ću provesti u razgovoru s porodicom i prijateljima", navela je u poruci.

Proteklih dana je otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, koja je teritorijalno nadležna i za Avganistan, Siniša Pavić bio u svakodnevnoj telefonskoj vezi sa našom državljankom i međunarodnim partnerima u cilju olakšavanja njene evakuacije.

U ove aktivnosti uključeni su bili i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić i nadležni u Ministrastvu spoljnih poslova Srbije u Beogradu.

Podsetimo, srpski državljani Marko Pribak i Aleksandar Cvejić su letom koji je organizovala Nemačka evakuisani najpre u Taškent, zatim doputovali u Nemačku a potom stigli u Srbiju.

"Bilo je haotično, rizično, izvukli smo se i to je najbitnije", rekao je za Euronews Aleksandar Cvejić, koji je pre nekoliko dana stigao do svoje porodice u Gračanici.

Kompanija u kojoj je radio bila je u delu ulice koja je bila najobezbednija u Kabulu, jer se u blizini nalazila predsednička palata.

Kako navodi, nisu bili svesni da su talibani toliko blizu ulaska u Kabul i najpre su planirali da čekaju let na civilnom aerodromu, ali su nakon sugestije prijatelja iz Hrvatske ipak odlučili da se evakušu ulaskom na vojni aerodrom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija