Fokus

"Ništa nećemo znati dok avion ne poleti" – državljanka Srbije u Avganistanu čeka evakuaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

10:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Milka Damjanović jedina je preostala srpska državljanka u Avganistanu, članica je zdravstvene humanitarne misije iz Italije i čeka na evakuaciju.

"Bezbedna sam. Nalazim se u našoj kancelariji u centru Kabula. Planira se evakuacija preko UN. Ništa od toga nije sigurno, moramo da uđemo na aerodrom da bismo bili sigurni da će se evakuacija desiti. Tako da sada UN posreduje u evakuaciji konvoja koji bi nam omogućio odlazak", rekla je Damjanović za Euronews Srbija.

Dodala je da je tokom noći bilo dosta sukoba i da je povređeno dosta stranaca i lokalnog stanovništva.

Na pitanje kako sada izgleda njen život u Kabulu i da li se plaši, odgovorila je odrično.

"Ne plašim se. U suštini ovo je problem lokalnog stanovništva... Treba posmatrati kako će oni izaći iz ovoga i ekonomski i politički. Za nas je pitanje samo kako doći do aerodroma. I ovo što sam rekla da je samo moguć let sa UN, to je samo moguće, ništa nećemo znati dok avion ne poleti", objasnila je.

Ona je i apelovala na ljude da probaju da razumeju one koji u Srbiju dolaze iz Avganistana i drugih zemalja.

"Ovo je moj aple da probamo da rauzumemo ljude koji dolaze iz ovih zemalja. Radila sam i u Siriji, Iraku i Libiji. Većina izbeglica koji dolaze kod nas su potpuno neshvaćeni", istakla je Damjanović.

Na pitanje kakva nam humanitarna kriza sledi ukoliko se ne reši stanje u Avganistanu, ona je odgovorila da posle Avganistana "slede i druge zemlje", te da mi kao civilizacija "nemamo odgovor na ono što nam sledi".

"Moramo da imamo neku vrstu odgovora koja je dugotrajnija", rekla je Damjanović.

Podsetimo, dvojica državljana koja su juče tokom dana evakuisana iz Avganistana, nalaze se na bezbednom, u Taškentu, a njihov povratak u Srbiju se uskoro očekuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet