Društvo

Pavić za Euronews Srbija: Srpska državljanka u Avganistanu bezbedno, još čeka na evakuaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

19:09

Pavić za Euronews Srbija: Srpska državljanka u Avganistanu bezbedno, još čeka na evakuaciju
Siniša Pavić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Siniša Pavić, otpravnik poslova iz srpske ambasade u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi zadužena za Avganistan u ekskluzivnom razgovoru za Euronews Srbija otkrio je kakva je situacija sa državljankom Srbije Milkom Damjanović koja još čeka na evakuaciju iz ove zemlje.

"Gospođa Milka Damjanović se još nalazi u Avganistanu i u stalnoj smo komunikaciji. Njena situacija je iz više razloga specifična i drugačija u odnosu na ovu koju smo imali sa dvojicom srpskih državljana. Ali, iskoristio bih priliku da prenesem uverenja iz naših međusobnih razgovora njenoj porodici, prijateljima i javnosti da se ona u datim trenucima oseća bezbedno. S druge strane, u zajedničkom dogovoru o daljem radu odlučili smo da idemo na najbezbedniji način. Koliko će to vremena iziskivati do evakuacije, i kako ćemo je izvesti na najbolji način, to ćemo još videti", kaže Pavić dodajući da se ona ne nalazi u Kabulu već u drugom kraju zemlje.

Dvojica državljana koja su tokom dana evakuisana iz Avganistana, nalaze se na bezbednom, u Taškentu, a njihov povratak u Srbiju se uskoro očekuje.

"Ja sam sa njima u komunikaciji i dalje. Njihov povratak u Srbiju će biti na adekvatan način ispraćen. Onoliko koliko smo bili u komunikaciji podelili smo nekoliko, rekao bih, napetih momenata. Ponoviću još jednom da su oni kroz to prošli na najbolji mogući način sa punom smirenošću, razumom i hrabrošću tako je rezultat te evakuacije zadovoljavajući", rekao je, te dodao:

"Taj postupak je izveden angažovanjem značajnog broja kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, iz naše ambasade u Berlinu budući da je bio nemački avion. Treba pomenuti i sve one kolege i zemlje koje su pokazale kooperativnost i spremnost da nam pomognu".

Pavić je istakao sveukupan osećaj solidarnosti među nacijama koje su se međusobno ispomagale u evakuaciji građana.

"I mi, i ostali se brinemo za svoje državljane", rekao je dodajući da za sada nema informacija da li osim troje srpskih državljana ima još nekog u Avganistanu - "Do ovog trenutka niko nas nije kontaktirao".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija