Fokus

Kamala Haris odložila put u Hanoj zbog "havanskog sindroma"

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

16:51

Kamala Haris odložila put u Hanoj zbog "havanskog sindroma"
Kamala Haris odložila put u Hanoj zbog "havanskog sindroma" - Copyright Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Put američke potpredsednice Kamale Haris u Vijetnam odložen je zbog "neobjašnjenog zdravstvenog incidenta" u Hanoju, saopštila je američka ambasada u glavnom gradu te zemlje.

Haris, koja danas završava trodnevnu posetu Singapuru trebalo je kasno večeras da doputuje u Hanoj, ali je njen let iznenada otkazan zbog "čudnog zdravstvenog incidenta", prenosi Rojters.

Agencija navodi da američka vlada taj termin obično koristi za "havanski sindrom", koji se manifestuje vrtoglavicom, mučninom, migrenom i gubitkom pamćenja.

Stanje je tako nazvano, jer se prvi put pojavilo na Kubi 2016. godine kod zvaničnika američke ambasade u Havani.

"Kabinet potpredsednice obavešten je o nedavnom mogućem neobičnom zdravstvenom incidentu u Hanoju u Vijetnamu", navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da je nakon pažljive procene odlučeno da poseta potpredsednice bude realizovana.

Do sada je skoro 200 američkih zvaničnika i članova njihovih porodica patilo od "havanskog sindroma".

Prema rečima direktora CIA Vilijama Barnsa, Panel američke Nacionalne akademije nauka u decembru je otkrio da je verodostojna teorija da su zraci "usmerene energije" uzrokovali sindrom. Barns je naveo da postoji "vrlo velika mogućnost" da je sindrom namerno izazvan, a da bi Rusija mogla biti odgovorna, ali je dodao da to nije konačan zaključak i da se očekuje dalja istraga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet