Fokus

Misteriozni "Havana sindrom" ponovo u fokusu posle pojave "čudnih simptoma" u Beču

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Web MD

21/07/2021

-

16:10

Misteriozni "Havana sindrom" ponovo u fokusu posle pojave "čudnih simptoma" u Beču
Američka ambasada na Kubi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države istražuju čudne simptome koji su se pojavili kod više od 20 zvaničnika u Beču, a koji su slični "Havana sindromu", prvi put primećenom u periodu između 2016. i 2017. godine na Kubi, a zatim i u još nekoliko ambasada SAD, kao što su ambasade u Kini i Rusiji.

SAD su tada optužile Kubu da izvodi "sonične napade", što su iz Havane oštro demantovali.

I dalje nije utvrđeno šta je izazvalo ovakve simptome kod diplomata, a sumnja se na neki vid "napada emitovanjem mikrotalasa".

Zvaničnici na Kubi su se žalili da ih je tokom noći budilo jako zujanje u ušima, a da su se nakon toga nizali simptomi poput vrtoglavice, gubitka ravnoteže i sluha, kao i anksioznosti.

Neki su rekli i da su imali poteškoće sa kretanjem nakon što bi zujanje u ušima i ostali simptomi prestali.

Univerzitet u Pensilvaniji uradio je 2019. godine naprednim skenerima analizu glave nekoliko diplomata koji su se žalili na simptome.

Utvrđeno je da nije bilo nikakvih fizičkih promena, ali da su njihovi mozgovi ipak bili oštećeni.

Džejms Đordano, profesor na Džordžtaun univerzitetu, imao je uvid u medicinske kartone američkih zvaničnika.

On je odbacio mogućnost da su simptomi izazvani nekim hemijskim sredstvom poput pesticida, otrova ili droge, preneo je portal "Web MD".

Rekao je da bi šteta na kakvu se sumnja, koja ne ostavlja nikakve tragove na kostima ali ostavlja na mozgu, mogla jedino da se vidi na autopsiji, što je nemoguće jer su svi koji su iskusili ove simptome živi.

Zabeleženo više od 130 incidenata

Najnoviji izveštaji o "Havana sindromu" iz maja, pokazali su da je, sve ukupno, bilo više od 130 incidenata u kojima su američke diplomate širom sveta prijavljivale slične simptome, a da su poslednji slučajevi zabeleženi u aprilu.

Mark Zaid, koji predstavlja neke od zvaničnika pogođenih "Havana sindromom", rekao je tada da ga je kontaktiralo još ljudi koji veruju da su pogođeni.

Posle Kube, kao novog potencijalnog krivca visoki zvaničnici administracije SAD su označili Rusiju.

Njihova radna hipoteza je da su operativci koji rade za GRU (rusku vojno-obaveštajnu službu) ciljali nekom vrstom mikrotalasnog zračenja telefone i računare američkih diplomata, ali da su, umesto uređajima, štetu možda i nenadano naneli ljudima.

Sa druge strane, analitičari i operativci SAD do sada nisu uspeli da pronađu konkretne dokaze za krivicu Rusa ili Kubanaca.

Komentari (0)

Svet