Fokus

Kina: Izveštaj američkih obaveštajaca o poreklu koronavirusa nije verodostojan

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

12:42

Kina: Izveštaj američkih obaveštajaca o poreklu koronavirusa nije verodostojan
Kina: Izveštaj američkih obaveštajaca o poreklu koronavirusa nije verodostojan - Copyright Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan, File

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Kine u Vašingtonu ocenila je da izveštaj američkih obaveštajnih agencija o poreklu koronavirusa nije verodostojan sa naučnog gledišta.

Iz ambasade poručuju da se u izveštaju netačno tvrdi da Kina ometa globalnu istragu o pandemiji, prenosi Rojters.

Američka obaveštajna zajednica nije uspela pouzdano da utvrdi da li je incident u kineskoj laboratoriji izvor koronavirusa, ili se bolest pojavila prirodno, prelaskom sa životinja na ljude, navedeno je u rezultatima istrage sa kojih je juče skinuta oznaka tajnosti.

U izveštaju koji je objavio kabinet direktora Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) na zahtev predsednika Džozefa Bajdena da sprovede istragu, kaže se da zadovoljavajući odgovor na pitanje kako je tačno počeo virus i dalje ostaje "nedostižan".

"Ključne informacije o poreklu ove pandemje postoje u Kini, ali su od početka vladini zvaničnici u Pekingu radili na tome da spreče pristup međunarodnih istražitelja i članova Svetske zdravstvene organizacije", saopštio je Bajden nakon što je primio poverljivi izveštaj na kome su tri meseca radile desetine analitičara i obaveštajnih zvaničnika.

Komentari (0)

Svet