Fokus

"Pogađali su nas vetrovi i oluje, ovo nisam video u životu": Luizijana na nogama zbog uragana Ida, najjačeg od 19. veka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, Tanjug

30/08/2021

-

12:02

"Pogađali su nas vetrovi i oluje, ovo nisam video u životu": Luizijana na nogama zbog uragana Ida, najjačeg od 19. veka
"Pogađali su nas vetrovi i oluje, ovo nisam video u životu": Luizijana na nogama zbog uragana Ida, najjačeg od 19. veka - Copyright Tanjug AP/Eric Gay, Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Ida koji je u nedelju, 29. avgusta pogodio američku državu Luizijanu, jedan je od najjačih u poslednjih 170 godina - kategorisan je kao uragan četvrtog stepena od mogućih pet. Od posledica Ide stradao je jedan muškarac, a više od milion ljudi širom ove američke države ostalo je bez struje, kako se navodi na sajtu "Power outage US".

"Možemo slobodno da kažemo da će ovo biti jedan od najjačih uragana u Luizijani od sredine 19. veka", rekao je guverner ove države Džon Bel Edvards na konferenciji za novinare u subotu, 28. avgusta, najavljujući dolazak uragana.

Prošavši kroz Kajmanska ostrva kao tropska oluja i kroz Kubu kao uragan prvog stepena, Ida je, naposletku, stigla i do obala SAD, gde je izazvala ogromnu materijalnu štetu.

"U Americi kod Golfskog zaliva isparava topla okeanska voda u ogromnim količinama. Uragani ili tropske oluje 'hrane se' tom okeanskom parom i rastu i razvijaju se zahvaljujući tome", objasnio je za Euronews Srbija Vladimir Đurđević meteorolog i profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Kako je objavio američki Nacionalni centar za praćenje uragana, Ida je, kada su vetrovi bili najjači, dostigla brzinu od 230 km/h, postavši tako uragan četvrtog stepena.

Kategorije uragana

  • Kategorija 1: 119-153 km/h - Veoma opasni vetrovi izazvaće štetu
  • Kategorija 2: 154-177 km/h - Ekstremno opasni vetrovi izazvaće veću štetu
  • Kategorija 3: 178-208 km/h - Razarajuće posledice
  • Kategorija 4: 209-251 km/h - Katastrofalne posledice
  • Kategorija 5: 252 km/h ili više - Katastrofalne posledice, većina područja biće nenastanjivo nedeljama ili mesecima

Proglašeno stanje katastrofe

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Luizijani i naredio da se pogođenim područjima uputi federalna pomoć za obnovu.

Kako je saopštila Bela kuća, pomoć može da uključuje grantove za privremeni smeštaj i popravku domova, kredite sa niskom kamatom za pokrivanje neosigurane imovine i druge programe, prenosi Rojters.

Uragan Ida pogodio je Luizijanu na 16. godišnjicu od prethodne velike prirodne katastrofe - uragana Katrine, čime su se meštani podsetili još jednom na razarajuću snagu ovakvih nepogoda.

Guverner Luizijane Evdards je, međutim, poručio da ta država "nikada nije bila bolje pripremljena" za katastrofe, i da veruje da će nasipi koji štite šire područje Nju Orleansa, izgrađeni posle uragana Katrina, izdržati ovaj nalet.

Zvaničnici su rekli da se Idi snaga pojačavala tolikom brzinom za samo tri dana, da to nije ostavilo dovoljno vremena za organizovanje evakuacije 390.000 stanovnika Nju Orleansa.

Uragan oslabio, šteta u velikom broju gradova

Uragan Ida je oslabio i, iznad američke države Misisipi, a sade je u kategoriji tropske oluje, 16 sati nakon što je protutnjao preko Lujzijane, kao jedan od najsnažnijih uragana koji je ikada pogodio američko kopno.

Ida je donela toliko vode u ušće Misisipija da je preokrenula tok reke i dovela do nestanka struke u Nju Orleansu, uništivši rezervni električni sistem za ključni gradski sistem ispumpavanja vode, preneo je AP.

Olujna kiša nastavila je da pada danas dok se oluja polako kreće ka severu.

Očekuje se mestimično do 60 centimetara padavina, dok pristižu izveštaji o sve većem broju poplavljenih puteva i kuća.

Razorni vetrovi i voda već su imali katastrofalni uticaj duž jugoistočne obale Lujzijane, a poplave opasne po život nastavljene su u unutrašnjosti, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Najveća brzina vetra je, prema informacijama objavljenim 30. avgusta u 8:00, bila oko 120 km/h.

Bez obzira na to, šteta je evidentna u velikom broju gradova širom Luizijane.

Tako je, na primer, guverner gradića Žana Lafita, Tim Kerner, rekao za CNN da "nikada nije video ovoliko vode u svom životu".

"Pogađali su nas vetrovi, pogađale su nas oluje, ali ovoliko vode nisam video u svom životu. Uragan nas je pogodio na najgori mogući način, očajni smo", rekao je Kerner.

U okrugu Sent Čarls, koji ima oko 50.000 stanovnika, prekinute su čak i veze sa hitnim službama, a građanima je naređeno da "ostanu u svojim kućama do daljih informacija".

 

 

Komentari (0)

Svet