Fokus

Uragan Ida se približava Luizijani, građani pozvani da se evakuišu

Komentari

Autor: AP, Fonet, Tanjug

29/08/2021

-

14:26

Uragan Ida se približava Luizijani, građani pozvani da se evakuišu
Kuba - Copyright Tanjug/AP/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Ida približava se američkoj državi Luizijani, koju bi trebalo da pogodi krajem dana snagom "velikog i krajnje opasnog uragana".

Američki Nacionalni centar za praćenje uragana (NHC) objavio je da je uragan ojačao na kategoriju četiri, od maksimalnih pet na Safir-Simpsonovoj skali. Njegovi vetrovi duvaju brzinom od 215 kilometara na sat i na putu je prema Nju Orleansu.

Uragan Ida bi mogla izazvati olujne udare opasne po život i potencijano katastrofalna oštećenja i poplave, saopštio je NHC.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kentrel pozvala je građane da se evakuišu zbog uragana Ida koji će, kako se očekuje, uskoro pogoditi obalu Luizijane.

Uragan je dobio na intenzitetu iznad toplih voda Meksičkog zaliva i već je doneo obilne padavine i snažne udare vetra zapadnoj Kubi, prenosi BBC.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards rekao je da nije planirana evakuacija bolnica koje su zagušene prilvom zaraženih koronavirusom.

Najveći bolnički sistem u Luizijani, "Ochsner Health2, opremio je svoje bolnice agregatima i bojlerima kako bi se osigurala dostupnost tople vode i struje u pripremi za uragan Ida, prenosi AP.

Nadležni u bolnici navode da je ta ustanova spremna za brigu pacijenata u mogućim otežavajućim uslovima, ističući značaj pripreme i  postavljanje agregata.

Tanjug/AP/Ramon Espinosa

 

Od subote jeu nekim nižim delovima Nju Orleansa je na snazi obavezna evakuacija, dok je u višim delovima grada na snazi upozorenje građanima da se dobrovoljno evakuišu.

"Ako želite da odete onda to uradite odmah. Moramo da obezbedimo da budete na sigurnom", rekla je ona i dodala da svi treba da se pripreme za "razorne udare vetra, nestanak struje, obilne padavine, tornada".

Uz to, BBC podseća da se danas navršava 16 godina od kada je uragan treće kategorije Katrina opustošio Nju Orleans i odneo više od 1.800 života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet