Fokus

Stoltenberg poziva Rusiju da bude otvorena u vezi sa vojnom vežbom "Zapad 2021"

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

14:23

Stoltenberg poziva Rusiju da bude otvorena u vezi sa vojnom vežbom "Zapad 2021"
Stoltenberg poziva Rusiju da bude otvorena u vezi sa vojnom vežbom "Zapad 2021" - Copyright EPA/ Sergei Ilnitsky

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da bude otvorena po pitanju njene vojne vežbe "Zapad-2021" i broja vojnika koji učestvuju, pošto je u Poljskoj, baltičkim zemljama i Ukrajini "pojačan alarm" zbog namera Moskve, navodi Rojters.

Ranije su ruske vežbe na granici Rusije i članica NATO-a bile velike, prema podacima savezničkih zvaničnika, koji tvrde da Moskva ima običaj da smanji brojeve, uprkos međunarodnim pravilima.

"Rusija bi trebalo da se ponaša na predvidiv i transparentan način", rekao je Stoltenberg za Rojters.

Glavna faza ruskih vežbi počinje 10. septembra.

Manevri Zapada, koji prate rusko gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom, povećavaju rizik od incidenta i eventualne pogrešne procene koja bi mogla da izazove krizu, rekli su zvaničnici NATO-a.

"Ono što smo videli ranije da je broj vojnika koji učestvuju u vežbama znatno premašivao broj prijavljenih trupa", dodao je Stoltenberg, apelujući na Moskvu da ispuni svoje obaveze iz Bečkog dokumenta, međunarodnog sporazuma kojim se regulišu vojne vežbe u Evropi.

Prema magazinu "NATO rivju", Rusija je koristila između 60.000 i 70.000 vojnika tokom vežbe "Zapad-2017", ali je prijavila 12.700.

"Realnost je da od završetka Hladnog rata Rusija nikada nije otvorila granice tokom vežbi za obavezne inspekcije. Moraćemo da budemo na oprezu", dodao je Stoltenberg.

Komentari (0)

Svet