Fokus

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Avganistanu, misija UN trajaće do marta 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

18:18

Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Avganistanu, misija UN trajaće do marta 2022.
Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio rezoluciju o Avganistanu, misija UN trajaće do marta 2022. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se pozivaju talibanske vlasti da uspostave inkluzivnu vladu u kojoj će biti žene i u kojoj će se poštovati ljudska prava, a rezolucijom je odlučeno i da misija UN u toj zemlji (UNAMA) ostane do 17. marta 2022. godine.

U rezoluciji se naglašava da novi talibanski vladari u Avganistanu moraju uspostaviti inkluzivnu vladu sa punim, jednakim i smislenim učesćem žena i poštovanjem ljudskih prava, preneo je AP.

U rezoluciji se, takođe, naglašava važna uloga koju će UN nastaviti da imaju u promovisanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Rezolucija, koju su podnele Norveška i Estonija, u suštini. kako navodi AP, odlaže odluku SB o novom mandatu UNAMA do 17. marta 2022. godine, dajući članicama vreme da procene delovanje talibanske vlade u narednim mesecima.

Rezolucijom se obezbeđuje da misija UN može da nastavi da prati i izveštava o ljudskim pravima, kršenju prava i zloupotrebi dece i podrži puno, ravnopravno i smisleno učešće žena u svim nivoima odlučivanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet