Fokus

"Istorijska noć u Somaliji": Održana prva filmska projekcija nakon 30 godina

Komentari

Autor: BBC

23/09/2021

-

22:40

"Istorijska noć u Somaliji": Održana prva filmska projekcija nakon 30 godina
"Istorijska noć u Somaliji": Održana prva filmska projekcija nakon 30 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Somaliji je prvi put posle 30 godina održana bioskopska projekcija, što je povećalo nadu za oporavak kulture u ratom uništenoj zemlji, piše BBC.

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM-a prikazana su u Nacionalnom pozorištu, u glavnom gradu Somalije, Mogadišu, koji je bio pod strogim bezbednosnim merama.

Ovo pozorište godinama je bilo meta bombaša samoubica, ali i baza ratnih komandanata.

Upravnik pozorišta Abdikadir Abdi Jusuf rekao je da je to bila "istorijska noć za narod Somalije".

To pokazuje kako se nada obnovila, nakon toliko godina izazova. To je platforma koja pruža mogućnosti za somalijske muzičare, pisce, filmske reditelje i glumce da otvoreno pokažu svoj talent, izjavio je Jusuf za AFP.

Gledaoci su platili 10 dolara za gledanje dva filma, "Hoos and Date from Hel". Kako navodi BBC, morali su da prođu kroz nekoliko kontrolnih punktova da bi stigli do dobro obezbeđene Zelene zone u kojoj se nalaze pozorište, predsednička palata i parlament.

Jedan od posetilaca rekao je da je ranije dolazio na koncerte, gledao filmove i plesove narodne muzike. On je istakao da mu je žao kada vidi da Mogadiš više nema noćni život kao ranije.

profimedia

 

Nacionalno pozorište u Mogadišu izgradili su kineski inženjeri kao poklon kineskog vođe Mao Cedunga, 1967. godine. Bilo je važan pokretač kulturnog razvoja Somalije tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, podsetio je BBC.

Zatvoreno je 1991. godine, na početku građanskog rata, kada je bilo korišćeno kao baza za komandante koji su se borili oko glavnog grada. Zbog toga je vremenom i propalo.

Kad je ponovo otvoreno 2012. godine, nakon popravaki koje je sprovela Misija Afričke unije u Somaliji, zgradu su odmah razneli militanti "al-Šababa" koji su smatrali da su zabava i filmovi nemoralni.

Komentari (0)

Svet