Fokus

Otvorena birališta u Siriji: Asad se bori za četvrti mandat, stotine studenata u redu za glasanje

Komentari

Autor: Euronews, B.G.G.

26/05/2021

-

08:08

Otvorena birališta u Siriji: Asad se bori za četvrti mandat, stotine studenata u redu za glasanje
Otvorena birališta u Siriji: Asad se bori za četvrti mandat, stotine studenata u redu za glasanje - Copyright Tanjug AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Biračka mesta otvorena su danas širom Sirije, na kojima bi građani aktuelnom predsedniku Bašaru al Asadu mogli da potvrde i četvrti mandat.

profimedia

"Došli smo da izaberemo predsednika Bašara al Asada"

Vlada poručuje da izbori pokazuju da Sirija normalno funkcioniše uprkos decenijskom ratu, dok opozicija i zapadne zemlje to vide samo kao mogućnost da Asad još jednom dobije mandat i učtvrsti svoju vlast.

Na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Damasku stotine studenata stalo je u red za glasanje, a nekoliko autobusa bilo je parkirano ispred biračkog mesta.

"Došli smo da izaberemo predsednika Bašara al Asada ... bez njega Sirija ne bi bila Sirija", rekla je Amal, studentkinja.

Tanjug AP/Hassan Ammar

"Svojom krvlju i dušom žrtvujemo svoje živote za tebe Bašare"

"Svojom krvlju i dušom žrtvujemo svoje živote za tebe Bašare", skandirali su drugi studenti uoči otvaranja biračkog mesta.

Asad je prvi put došao vlast 2000. godine nakon smrti oca Hafeza, koji je pre toga vladao 30 godina.

Asadovu vladavinu definisao je decenijski rat koji je izbio nakon mirnih protesta protiv njegove autoritarne vladavine 2011. Sukob je ubio stotine hiljada ljudi i oterao 11 miliona iz svojih domova, oko polovine stanovništva zemlje.

EPA/SANA

Asad je prvi put došao vlast 2000. godine

Ostala dva kandidata na izborima su bivši zamenik ministra vlade Abdalah Saloum Abdalah i Mahmud Ahmed Marei, šef male, zvanično sankcionisane opozicione stranke.

Ministri inostranih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Britanije i Sjedinjenih Američkih Država izjavili su u utorak, kritikujući lidera Bašara al Asada, da izbori neće biti slobodni ili pošteni.

Komentari (0)

Svet