Fokus

WhatsApp tužio indijsku vladu zbog "masovnog nadgledanja"

Komentari

Autor: Euronews, J.Đ.

26/05/2021

-

09:53

WhatsApp tužio indijsku vladu zbog "masovnog nadgledanja"
WhatsApp tužio indijsku vladu zbog "masovnog nadgledanja" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

WhatsApp je tužio indijsku vladu zbog novih zakona o internetu, za koje kompanija kaže da će "ozbiljno ugroziti" privatnost njihovih korisnika.

Novi zakoni, koje iz WhatsApp-a nazivaju "opresivnim i drakonskim", daju indijskoj vladi još veća ovlašćenja kada je u pitanju posmatranje aktivnosti na mreži, a to uključuje i aplikacije koje koriste enkripciju, kao što su WhatsApp i Signal.

Doneti su u februaru, ali su trebali stupiti na snagu u sredu, prenosi Gardijan.

Prema zakonima koji su doneti još u februaru, ali danas bi trebalo da stupe na snagu, enkripcija (koja komunikaciju u aplikaciji drži privatnom i nedostupnom za bilo koga spolja) morala bi da bude uklonjena.

To bi podrazumevalo da WhatsApp podatke čuva u bazi koju je moguće "pratiti", a vlada Indije bi u tom slučaju mogla da identifikuje one koji šalju "nezakonit sadržaj", i preduzme mere protiv njih.

WhatsApp, koji ima preko 400 miliona korisnika u Indiji i koji je osnovno sredstvo komunikacije širom zemlje, ranije je rekao da neće čuvati podatke svojih korisnika. 

Kompanija je podnela tužbu sudovima u Delhiju na osnovu toga što su novi zakoni neustavni i predstavljaju kršenje prava građana na očuvanje privatnosti, onako kako je ona opisana u jednoj presudi Vrhovnog suda iz 2017. godine.

Prema novim pravilima, kompanije sa društvenim mrežama moraju da uklone sadržaj u roku od 36 sati od pravnog poretka i da imenuju "službenika za usklađenost pravila" sa sedištem u Indiji, koji će se baviti žalbama. 

Zakoni se takođe primenjuju na internet-medije.

Komentari (0)

Svet