Fokus

Senat SAD nije izglasao ključnu budžetsku meru

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

08:34

Senat SAD nije izglasao ključnu budžetsku meru
Senat SAD nije izglasao ključnu budžetsku meru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oštro podeljeni američki Senat nije uspeo da izglasa meru o gornjoj granice saveznog duga i tako izbegne delimično gašenje vlade, jer su republikanski poslanici uskratili svoje glasove neophodne za prevazilaženje zastoja.


Demokrate nisu mogle da usvoje zakon koji, ako ne budu stupio na snagu u određenom roku preti da destabilizuje američku ekonomiju koja se bori da prevaziđe krizu izazvanu pandemijom kovid 19, prenosi Rojters.

Tesno senatsko glasanje, 48 glasova "za" , 50 "protiv" nije bilo dovoljno da "prođe" predlog zakona jer je za usvajanje zakonskog akta potrebno najmanje 60 glasova senatora.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer glasao je i sam protiv kako bi dobio priliku da sazove novu sednicu Senata i organizuje novo glasanje.

Demokrate koje imaju tesnu većinu u oba doma Kongresa sada imaju samo tri dana da pronađu novi način da vlada nastavi aktivno da funkcioniše jer se u četvrtak završava budžetska godina i državna administracija ostaje bez finansijskih izvora.

"Naša zemlja sada je suočena sa dve katastrofe nastale u režiji republikanaca", rekao je Šumer posle glasanja.

Privremeno gašenje vlade bio bi veliki neuspeh za Bajdenove demokrate koji su se pozicionirali kao odgovorna stranka nakon haotičnog perioda vladavine republikanca Donalda Trampa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet