Fokus

Da li će Kalifornija postati prva država u SAD u kojoj će se vakcinisati đaci

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

23:25

Da li će Kalifornija postati prva država u SAD u kojoj će se vakcinisati đaci
Da li će Kalifornija postati prva država u SAD u kojoj će se vakcinisati đaci - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv kovida 19,  najavio je danas guverner Gevin Njusom.

Ova odluka mogla bi da stupi na snagu najranije u januaru.

Njusom je rekao da američka Uprava za hranu i lekove (FDA) prvo mora da odobri trajnu dozvolu za upotrebu vakcine kod različitih uzrasta dece, prenosi Rojters.

Prema novoj meri, koju je najavio guverner Kalifornije, kovid 19 će biti na spisku bolesti protiv kojih deca moraju da se vakcinišu da bi pohađala državne ili privatne škole.

FDA je dala puno odobrenje za upotrebu vakcine protiv kovida 19 kod starijih od 16 godina, dok je za uzrast od 12 do 15 godina odobrena hitna upotreba, a ovo zdravstveno regulatrono telo treba da 26. oktobra razmatra upotrebu Fajzerove vakcine kod dece uzrasta od 5 do 11 godina.

U nekoliko velikih školskih okruga u Kaliforniji je već uvedena obavezna vakcinacija pojedinih učenika, a u školskom okrugu Los Anđelesa, najvećem u zemlji, obavezna je imunizacija dece starije od 12 godina, s obzirom na to da je za taj uzrast odobrena hitna upotreba Fajzerove vakcine.

Zdravstveni zvaničnici ističu da su oštre mere za suzbijanje koronavirusa pomogle da se proteklih nedelja uspori širenje virusa u Kaliforniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet