Fokus

Dve Koreje obnovile "crvenu" telefonsku liniju

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

07:38

Dve Koreje obnovile "crvenu" telefonsku liniju
Dve Koreje obnovile "crvenu" telefonsku liniju - Copyright South Korea Defense Ministry via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna i Južna Koreja obnovile su danas svoju “crvenu” telefonsku liniju koju je zvanični Pjongjang prekinuo pre nekoliko meseci.

Zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA je saopštila da će telefonske veze ponovo biti uspostavljene u ponedeljak u devet časova po lokalnom vremenu, prenosi agencija AP.

Seul je potvrdio da je redovna komunikacija, dva puta dnevno, obnovljena putem vojnih telefonskih linija i drugih kojima rukvodi Ministarstvo za ujedinjenje, osim mornaričkog kanala koji je deo jedne međunarodne mreže za trgovačke brodove.

Agencija KCNA je pozvala Seul da ispuni svoje "zadatke" radi popravljanja zategnutih prekograničnih veza, ponavljajući prošlonedeljni govor severnokorejskog lidera Kim Džong Una koji je odlučio da obnovi linije da bi, kako je rekao, pomogao ljudima da se ostvare njihove nade vezano za otopljavanje odnosa i postizanje mira.

U tom govoru, Kim je pozvao Južnu Koreju da napusti svoje “dvostruke standarde” i “zablude” vezano za samoodbrambene vojne aktivnosti Severa dok istovremeno razvija sopstveno naoruzanje.

Kim Džong Un je izrazio spremnost prošle nedelje da ponovo aktivira komunikacijske linije, koje je Severna Koreja prekinula početkom avgusta u znak protesta protiv zajedničkih južnokorejskih i američkih vojnih vežbi.

Komentari (0)

Svet