Fokus

Bajden potvrdio novom premijeru Japana posvećenost SAD bezbednosti te zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

08:43

Bajden potvrdio novom premijeru Japana posvećenost SAD bezbednosti te zemlje
Džozef Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Novi japanski premijer Fumio Kišida potvrdio je danas da je primio snažnu poruku od američkog predsednika Džoa Bajdena o posvećenosti SAD odbrani ostrva Senkaku, ili Diaoju kako ih zovu u Kini, koja uz Japan polaže pravo na njih.


U telefonskom razgovoru jutros, koji su trajali otprilike 20 minuta, saveznici su takođe potvrdili svoju saradnju u postizanju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, saopštio je Kišida na konferenciji za štampu.

"Takođe smo potvrdili da ćemo pomno raditi na pitanjima vezanim za Kinu i Severnu Koreju", naglasio je Kišida, prenosi Rojters.

On je rekao i da je Bajden posebno istakao obavezu SAD da brani Japan, uključujući i član 5 američko-japanskog bezbednosnog sporazuma koji se odnosi na nenaseljena ostrva Senkaku.

Ovim ostrvima, koja se nalaze 1.931 kilometara jugozapadno od Tokija, upravlja Japan od 1972, koji kao i Peking tvrdi da mu pripadaju, i koji je sve zabrinutiji zbog kineske aktivnosti u Istočnokineskom moru, uključujući i upade u teritorijalne vode oko spornih ostrva.

Telefonski razgovor sa američkim predsednikom usledio je dan nakon što je parlament izabrao Kišidu za novog premijera, a on raspisao parlamentarne izbore za 31. oktobar i obećao da će pojačati odgovor zemlje na pandemiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet