Fokus

Ceo Liban ostao bez struje - dve glavne elektrane nemaju goriva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/10/2021

-

14:56

Ceo Liban ostao bez struje - dve glavne elektrane nemaju goriva
Ceo Liban ostao bez struje - dve glavne elektrane nemaju goriva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Libanska elektroenergetska mreža je skroz ugašena, nakon što su dve glavne elektrane ostale bez goriva, saopštili su danas lokalni mediji.

Elektrane Demir Amar i Al Zahrani prestale su sa radom nakon što su nestale zalihe dizela, a proizvodnja energije je pala ispod 200 megavata, preneo je "Skaj njuz".

Ove dve elektrane proizvode oko 40 odsto ukupne električne energije koju Liban koristi, saopštilo je zvanično telo Libana zaduženo za isporuku struje.

Državna elektrodistribucija će pokušati da iskoristi rezerve nafte koje ima vojska kako bi termoelektrane proradile, ali to se ne očekuje u skorije vreme.

Nestanak struje će potrajati najmanje nekoliko dana, dodao je Rojters citirajući zvaničan izvor.

Inače, dr Husein Taraf, finansijski ekspert iz Bejruta u razgovoru za Euronews Srbija pre dva meseca je rekao da se u Libanu odvija “ekonomska kriza bez presedana“. Prema njegovom mišljenju, finansijski kolaps rezultat je “više od tri decenije korupcije i lošeg upravljanja vladajućih stranaka koje nisu uspele da vode državu dok su se istovremeno zaduživale kako bi finansirale svoju korupciju, tako gurajući zemlju u još veći budžetski deficit”.

“U martu 2020. godine, libanska vlada je prvi put u svojoj istoriji odustala od plaćanja spoljnog duga. Depoziti su ostali zarobljeni u bankama i ljudi su bili u obavezi da podižu novac po izuzetno amortizovanoj stopi umanjujući tržišnu vrednost za više od 85 odsto“, ističe dr Taraf.

Posledica toga je činjenica da je više od 55 odsto Libanaca ispod granice siromaštva. Stopa nezaposlenosti je 60 odsto. Stopa inflacije je više od 100 odsto što uzriokuje ozbiljan pad kupovne moći, a minimalni prihod je pao ispod 35 dolara mesečno dok su se cene utrostručile više puta.

“Devizne rezerve Centralne banke presušuju i vlada ne može obezbediti strana sredstva za uvoz osnovnih namirnica. Libanci čekaju u kilometarskim redovima na benzinskim pumpama da bi natočili gorivo. Supermarketi ostaju bez hrane. Apoteke su zatvorene, bolnice su pod rizikom od zatvaranja zbog nedostatka električne energije i medicinskih sredstava. Osnovne potrepštine kao što su hrana za odrasle i za bebe, lekovi, sredstva za ličnu higijena, voda i sanitararije nedostižne su milionima pojedinaca“, ističe dr Taraf.

Globalna pandemija koronavirusa pogoršala je stvari. Restorani i prodavnice morali su da zatvore vrata, dodajući "ulje na vatru" i ovako teškoj finansijskoj situaciji. Bolnice nisu bile opremljene da se nose sa takvim pritiskom. Vlada je više puta proglašavala vanredno stanje i uvodila policijski čas. Škole su bile primorane da usvoje program online nastave u zemlji kojoj nedostaju struja i internet usluge.

Eksplozija amonijum nitrata u luci dodatno je pogoršala stvari. U eskploziji je poginulo 216 ljudi, povređeno više od 6.500, a uništeno oko 19.000 preduzeća i desetine hiljada kuća i stanova. Uz procenjenu štetu veću od 4,5 milijardi dolara, eksplozija je iza sebe ostavila i 300.000 beskućnika.

Premijer Sad Hariri podneo je ostavku 15.jula nakon što nije formirao vladu u prethodnih devet meseci. Nakon Haririjevog odlaska, libanska funta dosegla je novi najniži nivo koji je premašio 21.000 libanskih funti za američki dolar.

 

Komentari (0)

Svet