Fokus

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena trojici profesora američkih univerziteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2021

-

12:00

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena trojici profesora američkih univerziteta
Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena trojici profesora američkih univerziteta - Copyright Tanjug/Claudio Bresciani/TT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine su dobila  trojica profesora na američkim univerzitetima - Dejvid Kard, Džošua D. Engrist, i Gvido W. Imbens, saopštio je danas generalni sekretar Akademije.

 

Prvu polovinu dobio je Kard za svoj empirijski doprinos ekonomiji rada, a drugu polovinu dele Engrist i Imbens za metodološki doprinos analizi uzročno-posledičnih veza.

Dejvid Kard je rođen u Kanadi, a profesor je na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, Džošua Angrist je profesor na Masačusets institutu za tehonologiju, a Gvido Imbens, rođen u Holandiji, predaje na Univerzitetu Stenford.

Prošlogodišnji dobitnici su Amerikanci Pol Milgrom i Robert Vilson zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

Nobelova nagrada za ekonomiju zvanično se naziva Nagrada švedske državne banke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela.

Povodom 300. godišnjice centralna banke Švedske - Sveriges Riksbank (Sveriges Riksbank), donirala je 1968. godine Nobelovoj fondaciji veliku sumu novca kako bi uspostavila još jednu nagradu - u ekonomiji.

Dobitnika ekonomske nagrade bira Švedska akademija nauka. Vodi se istim pravilima kao i za nagrađivanje izvanrednih dela u drugim naučnim disciplinama.

 

Komentari (0)

Svet