Fokus

Nove tenzije na relaciji Moskva – Brisel: Rusija suspenduje aktivnosti u NATO kao odgovor na proterivanje diplomata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kommersant

18/10/2021

-

14:07

Nove tenzije na relaciji Moskva – Brisel: Rusija suspenduje aktivnosti u NATO kao odgovor na proterivanje diplomata
Nove tenzije na relaciji Moskva – Brisel: Rusija suspenduje aktivnosti u NATO kao odgovor na proterivanje diplomata - Copyright Tanjug/AP/Brendan Smialowski

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatski odnosi Rusije i NATO-a prolaze kroz novu tešku epizodu. Rusija je danas objavila da će suspendovati sve aktivnosti u NATO od sledećeg meseca, kao odgovor na to što je alijansa izbacila osam Rusa iz misije u Briselu.   

Vest o suspenziji ruskih ktivnosti pri NATO-u objavio je danas ministar spoljnih poslova Segej Lavrov. On je istakao da će rusko osoblje pri misiji NATO u Moskvi izgubiti akreditacije od 1. novembra i da će Alijansa moći da komunicira sa Rusijom putem njene ambasade u Briselu ukoliko bude potrebno, preneo je Rojters, pozivajući se na ruske novinske agencije. 

Lavrov je tekao i da će vojne kancelarije NATO za vezu i informacije u Moskvi biti zatvorene.  

"Moskva neće nastaviti da se pretvara da su moguće bilo kakve promene u njenim odnosima sa NATO-om u skorijoj budućnosti", izjavio je Lavrov. 

AP/Kirill Kudryavtsev

 

"NATO nije zainteresovan za ravnopravan dijalog, niti za bilo kakav zajednički rad. Kad je već tako, ne vidimo razlog da nastavimo da se pretvaramo da su bilo kakve promene moguće u skorijoj budućnosti, jer je NATO već rekao da su takve promene nemoguće", odgovorio je Lavrov na pitanje novinara TASS-a o izbacivanju osam ruskih članova misije pri NATO u Briselu. 

On je dodao da "praktično nema uslova za osnovne diplomatske odnose zbog koraka koje je preduzeo NATO". 

Iz NATO za sada nema komentara na odluku Moske, osim kratkog saopštenja da su primili "k znanju" komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o prekidu komunikacija sa Severnoatlanskom alijansom.

Iz Brisela dodaju da im nije stigao zvaničan dopis o gašenju ruske diplomatske misije u sedištu NATO.

"Primili smo k znanju komentare Lavrova koje je rekao pred novinarima, ali zasad nismo dobili ništa zvanično po pitanju koje je pokrenuo", izjavio je portparol NATO, prenosi Rojters.

Mas: Otežavajuća odluka Rusije 

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da je objava ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, da Moskva zatvara svoju misiju pri NATO u Briselu, "načinila situaciju još težom".

"To će činiti stvari još težim, iako su već dovoljno teške. Nemačka je tražila u okviru NATO da dođe do dijaloga sa Rusijom", rekao je Mas novinarima nakon sastanka ministra spoljnih poslova država članica Evropske unije, preneo je Rojters.

On je dodao da je Rusija prethodno signalizirala da želi da razgovara.

"Moramo da priznamo sve više da Rusija ne želi. To je više nego za žaljenje, ta odluka koja je doneta u Moskvi... Ozbiljno će narušiti odnose", naglasio je Mas.

Potez Rusije bio najavljen

Ovakav potez Rusije mogao se naslutiti iz ranijeg saopštenja portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove koje je rekla da su optužbe NATO o "zlonamernim akcijama" ruskih diplomata neosnovane i licemerne. Ona je najavila da će Moskva na njih odgovoriti.  

Svemu tome prethodilo je oduzimanje akreditacija osmorici saradnika ruske Misije pri NATO-u, pa je misija bila smanjena sa 20 na 10 predstavnika.  

Severnoatlantski vojni savez je proterao osam članova ruske misije uz obrazloženje da su tajno radili za ruske obaveštajne službe, preneo je AP. Istovremeno je odlučeno da će misija Rusije moći da ima najviše 10 članova.   

"Mogu da potvrdim da smo danas povukli akreditacije osmorici članova ruske misije u sedištu NATO, jer je reč o neprijavljenim pripadnicima ruskih obaveštajnih službi", rekao je američkoj agenciji neimenovani visoki zvaničnik NATO.  

"Naša politika prema Rusiji ostaje nepromenjena. Pojačali smo svoju odbranu i odvraćanje kao odgovor na agresivne akcije Rusije, a istovremeno smo ostali otvoreni za sadržajni dijalog", rekao je zvaničnik NATO-a. 

CNN piše da je potez Rusije došao u vreme kada je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavio put u Evropu  da bi obezbedio podršku saveznicima i partnerima “koji su na prvim linijama ruske agresije”. 

Komentari (0)

Svet