Fokus

Bajdenova administracija traži od Vrhovnog suda SAD da blokira zakon o abortusu u Teksasu

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

22:12

Bajdenova administracija traži od Vrhovnog suda SAD da blokira zakon o abortusu u Teksasu
Protest protiv zabrane abortusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zatražila je danas od Vrhovnog suda SAD da blokira zakon u Teksasu koji propisuje gotovo potpunu zabranu abortusa nakon što je niži sud vratio na snagu meru koju podržavaju republikanci.


Bajdenova administracija je uputila zahtev Vrhovnom sudu tražeći da se brzo preinači odluka Petog okružnog apelacionog suda sa sedištem u Nju Orleansu da ukine nalog sudije kojim se blokira zakon dok se parnice po ovom pitanju nastavljaju, preneo je Rojters.

Tanjug/Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

 

Apelacioni sud SAD odbio je 15. oktobra zahtev američkog Ministarstva pravde da suspenduje restriktivni zakon u saveznoj državi Teksas, koji zabranjuje abortus nakon šest nedelja trudnoće.

Peti okružni federalni apelacioni sud u Nju Orleansu je prethodno dozvolio da se primenjuje zakon o zabrani abortusa u Teksasu do, kako je naveo, "ubrzanih" daljih postupaka u ovom značajnom pravnom postupku.

Zakon stupio na snagu 1. septembra

Zakon o zabrani abortusa u Teksasu, koji je stupio na snagu 1. septembra, ne pravi izuzetke za trudnoće nastale silovanjem ili incestom, a predviđa i da građani tuže klinike koje izvode abortuse, i da, ako spor bude okončan u njihovu korist, dobiju 10.000 dolara.


Vrhovni sud je isto tako dao "zeleno svetlo" za primenu teksaškog zakona, ali se nije izjasnio o njegovoj usklađenosti sa Ustavom.

Ministarstvo pravde tvrdi da zakon sprečava žene u ostvarivanju njihovog ustavnog prava na prekid trudnoće, što u SAD garantuje presuda Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju "Ro protiv Vejda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet