Fokus

Algoritam koji izaziva podele: Haugen tvrdi da će Fejsbuk podstaći još nasilja širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

23:47

Algoritam koji izaziva podele: Haugen tvrdi da će Fejsbuk podstaći još nasilja širom sveta
Algoritam koji izaziva podele: Haugen tvrdi da će Fejsbuk podstaći još nasilja širom sveta - Copyright Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk će podstaći još epizoda nasilja širom sveta zbog načina na koji su njegovi algoritmi dizajnirani da promovišu sadržaj koji izaziva podele, rekla je u danas pred britanskim parlamentarcima uzbunjivač Frensis Haugen.

Haugen, koja je bivša menadžerka u Fejsbuku, pojavila se pred paralamentarnim odborom u Britaniji koji razmatra planove za regulisanje kompanija za društvenih medija, preneo je Rojters. Ona je rekla da je društvena mreža videla bezbednost kao mesto troška, dodavšu da je Fejsbuk "nesumnjivo" pogoršala mržnju.

Ona je rekla da su algoritmi naterali korisnike ka krajnostima.

"Neko ko je centralna levica, biće pomeren ka radikalnoj levici, neko ko je centralna desnica, postaće radikalna desnica", izjavila je.

Haugen je navela da Mark Zakerberg ima "jednostranu kontrolu nad tri milijarde ljudi" zbog svoje neprikosnovene pozicije na vrhu kompanije Fejsbuk. Ona je u britanskom parlamentu pozvala na hitnu spoljnu regulativu kako bi se uredilo i zauzdalo upravljanje ovom kompanijom i smanjila društvena šteta.

Interna poslovna kultura kompanije Fejsbuk daje prioritet profitabilnosti na štetu uticaja koji ta platforma širi, upozorila je Haugenova, ističući da "nema volje u vrhu kompanije da se osigura da ovi sistemi rade na adekvatno bezbedan način".

"Dok se ne uspostavi protivteža, ovakve stvari će se raditi u isključivom interesu akcionara, a ne u javnom interesu", istakla je ona.

"Instagram još opasniji"

Haugen je u svom govoru upozorila da Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka, a koji koriste milioni dece širom sveta, možda nikada neće biti bezbedan za tinejdžere. U jeku sve veće zabrinutosti oko uticaja Instagrama na mentalno zdravlje i opsednutost telesnim izgledom među tinejdžerima, Haugen je predočila da je su u istraživanjima kompanije mladi korisnici aplikacije poređeni sa zavisnicima koji se osećaju nesposobnim da se odreknu usluge koja ih čini nesrećnim.

profimedia

 

"Poslednje što vide noću pre nego što odu da spavaju jeste da je neko okrutan prema njima. Prvo što vide ujutru kada se probude je izjava mržnje, a to je mnogo gore", upozorila je Haugen.

Ona je ukazala da je čak interno istraživanje kompanije otkrilo da je Instagram opasniji od drugih društvenih medija kao što su TikTok i Snepčet jer je platforma fokusirana na "javno upoređivanje fizikusa, telesnog, načina života ljudi, što je pogubno za decu". Apelovala je na Fejsbuk da oteža deljenje sadržaja mržnje i dezinformacija i favorizuje sadržaje koji dolaze iz porodice i od prijatelja.

"Duboko sam zabrinuta da možda ne postoji način da se Instagram učini bezbednim za 14-godišnjake i iskreno sumnjam da je moguće učiniti ga bezbednim za 10-godišnjake. Prelazak na sisteme koji su prilagođeni ljudima je najsigurniji način dizajniranja društvenih medija koje smo voleli pre nego što je uveden algoritamski "feed", upozorila je uzbinjivačica Frensis Haugen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet