Fokus

Senat glasa o osnivanju komisije za istragu upada u Kapitol

Komentari

Autor: Glas Amerike

28/05/2021

-

17:01

Senat glasa o osnivanju komisije za istragu upada u Kapitol
Vašington - Copyright Tanjug/ AP Photo/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u Senatu SAD najverovatnije će blokirati zakonski predlog u kojem se traži osnivanje komisije koja bi istražila smrtonosni upad u Kapitol, koji se dogodio 6. januara, a čiji je cilj bio da se spreči sertifikacija pobede demokrate Džozefa Bajdena nad Donaldom Trampom na predsedničkim izborima u noviembru 2020.

Glasanje je trebalo da bude u četvrtak, ali je odloženo zbog duge rasprave o drugom zakonskom predlogu.

Kako piše Glas Amerike, Tramp je tražio od hiljada svojih pristalica, koje su došle u Vašington kako bi protestovale, da se "svim silama bore" da preokrenu njegov poraz, pre nego što je u nemirima na Kapitol hilu stradalo pet ljudi, uključujući i jednog federalnog policijaca.

Očekuje se da će republikanci upotrebiti proceduralnu taktiku poznatu kao "filibaster" da blokiraju zakonski predlog, kojim bi se pokrenula dvostranačka istraga pobune. Ukoliko uspeju u tome, to bi bilo prvi put od početka Bajdenovog mandata da su sprečili zakonodavnu agendu Senata na taj način.

Filibasterom se zahteva da za zakonski predlog glasa takozvana super većina senatora, što znači da 60 članova Gornjeg doma Kongresa mora da podrži meru kako bi ona bila usvojena.

S obzirom da je Senat, koji ima 100 predstavnika podeljen 50-50 između demokrata (i nezavisnih) i republikanaca, neophodno je da 10 republikanaca podrži zakonski predlog, preonosi Glas Amerike.

To je malo verovatno, jer mnogi republikanski senatori su i dalje lojalni Trampu i očekuje se da će pratiti ono što bude uradio lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Mekonel, koji je jednom rekao da je Tramp odgovoran zato što je "isprovocirao" nemire, u poslednje vreme odbacuje zakonski predlog kao ništa drugo nego "političku vežbu", s obzirom da senatski odbori već istražuju propuste u bezbednosti.

Predstavnički dom u kojem kontrolu imaju demokrate, i koji ima 435 članova, već je usvojio zakonski predlog i to uz podršku nekih republikanskih predstavnika u tom telu.

Komentari (0)

Svet