Fokus

Predstavnički dom SAD odložio glasanje o infrastrukturnom planu

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

08:14

Predstavnički dom SAD odložio glasanje o infrastrukturnom planu
Predstavnički dom SAD odložio glasanje o infrastrukturnom planu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Demokratski lideri Predstavničkog doma SAD saopštili su da neće glasati o dvopartijskom infrastrukturnom planu, kao što je to ranije predložio predsedavajući, nakon što je progresivni kokus ovog tela Kongresa to odbio.

Predsedavajuća Nensi Pelosi rekla je da će Predstavnički dom odložiti glasanje o infrastrukturnom zakonu koji je na čekanju u Kongresu, ali je dodala da je većina članova ovog tela izrazila spremnost da podrži zakon, prenosi Rojters.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da je Bajdenova administracija uverena da će Kongres uskoro usvojiti zakon o infrastrukturi i komplikovaniji plan potrošnje koji se odnosi na socijalne mere i borbu protiv klimatskih promena.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je u Kongresu predstavio istorijski plan vredan 1,75 milijardi dolara koji se odnosi na socijalne i ekološke mere, malo pre svog puta u Evropu na samite G20 i COP26.

Desetine progresivnih demokrata u Predstavničkom domu protive se brzom glasanju o infrastrukturnom zakonu od 1.000 milijardi dolara, dok se ne postigne dogovor o većem zakonu o socijalnoj potrošnji, potvrdio je njihov lider juče.

Pelosi je ranije tokom dana pozvala demokrate da glasaju za usvajanje zakona o infrastrukturi, ali progresivne demokrate u Predstavničkom vezuju njegovo usvajanje sa dogovorom o predlogu proširenja socijalne zaštite koji smatraju većim zakonodavnim prioritetom.

Predstavnici u ovom kokusu dugo su poručivali da neće glasati za nacrt zakona o infrastrukturi, koji je u avgustu prošao Senat uz dvostranačku podršku, sve dok se ne razrade detalji kompleksnijeg zakona, čija je potrošnja ranije procenjena na oko 3.500 milijardi dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet