Planeta

Bajden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

12:30

Bajden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja SAD
Bajden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja SAD - Copyright Tanjug AP/Rod Lamkey/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je zakon, koji je usvojio Kongres, a kojim se granica, do koje federalna vlada može da se zadužuje, privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Bajden je potpisao zakon u četvrtak, nakon što je američko Ministarstvo finansija procenilo da će 18. oktobra ostati bez novca za plaćanje državnih računa, prenosi Rojters.

Demokrate, koje imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara, a nakon partijskih borbi , Senat je prošle nedelje odobrio kratkoročno rešenje, a Predstavnički dom ga je u utorak usvojio.

Međutim, članovi Kongresa će se za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug, a u to vreme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje.

Republikanski lider u Senatu Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Republikanci poručuju da je povećanje limita duga problem demokrata i tu meru povezuju sa planovima Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga vredna više hiljada milijardi dolara.

Za vreme Trampove administracije granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim merama bivšeg predsednika, uključujući i finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet