Politika

Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

23:49

Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji
Kristofer Hil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, potvrdila je Bela kuća.

On će na ovom mestu zameniti Entonija Godrfrija, koji je ambasador SAD u Srbiji od novembra 2019. godine.

Kristofer Hil je karijerni diplomata, navodi se na ovoj internet stranici, a pre nego što je napustio poziciju u ministarstvu spoljnih poslova 2010. godine, bio je ambasador SAD u Iraku, Južnoj Koreji, Poljskoj i Makedoniji. Takođe, bio je i pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika, kao i šef američke delegacije u razgovorima o Severnoj Koreji.

Na sajtu Bele kuće navodi se i da je Hil bio bio član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

profimedia

 

Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frešer za mirovne pregovore i nagradu za izuzetnu službu na poziciji državnog sekretara.

Hil govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

Osim Hila, Bajden je imenovao još četiri zvaničnika u administraciji SAD, i to u oblastima avijacije, pomorstva, bezbednosti i trgovine.

"Jasan signal američke rešenosti"

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ukazao je ranije za Euronews Srbija da bi imenovanje Hila za ambasadora u Beogradu predstavljalo i neku vrstu izazova za lidere na Zapadnom Balkanu, jer sugeriše konkretniji uticaj Amerike. 

"Diplomata je sa velikim iskustvom i na Balkanu, bio je specijalni izaslanik za sve krize na Pacifiku, jako je dobar pregovorač, od autoriteta i dobar izbor. Kad pogledate liniju koju je Bajden postavio - Eskobar, Hil, O'Brajan za sankcije. Biće teško vođama na Zapadnom Balkanu", rekao je Janjić za Euronews Srbija.

Kako je dodao, nije važno koliko ste jaki kao ambasador, već sta možete da uradite, a smatra da Hil, zbog svog iskustva sa regionom, ima prostora za manevrisanje. 

"Nove okolnosti ne obećavaju, od početka. EU, Priština i Beograd se ne bave bezbednosnim paketom kao delom normalizacije, to ostavljaju po strani", rekao je Janjić.

Kao dečak živeo u Beogradu

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost istakao je da je Hil kao dečak živeo u Beogradu, gde mu je otac radio u Ambasadi SAD kao savetnik.

Prvo nameštenje, kao mladom diplomati bio mu je upravo Beograd, gde je radio za ambasadora Iglbergera, povereno mu je uspostavljanje ambasade u Albaniji, nakon što se ova zemlja 1991. ponovo otvorila ka svetu, a u regionu ga pamte kao najbližeg saradnika Ričarda Holbruka.

Savković je naglasio i da bi imenovanje Hila bilo "jasan signal američke rešenosti da se ovde nešto krupno završi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija