Fokus

Diplomate iz Libana povlače i Ujedinjeni Arapski Emirati

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2021

-

17:55

Diplomate iz Libana povlače i Ujedinjeni Arapski Emirati
Diplomate iz Libana povlače i Ujedinjeni Arapski Emirati - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su da povuku diplomate iz Libana i zabrane svojim državljanima da posećuju tu zemlju, saopštio je danas državni ministar UAE Kalifa Šahin Almarar.

Almarar je za Rojters rekao da je odluka doneta u znak solidarnosti sa Saudijskom Arabijom zbog, kako je rekao, "neprihvatljivog pristupa pojedinih libanskih zvaničnika" prema Saudijskoj Arabiji.

Libanski ministar informisanja Džordž Kordahi je u intervjuu emitovanom ranije ove nedelje, ali snimljenom u avgustu, pre nego što je stupio na dužnost ministra, nazvao Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) agresorima u ratu u Jemenu

Saudijska Arabija u petak je proterala izaslanika Libana i zabranila uvoz robe iz te zemlje, a potom su Bahrein i Kuvajt libanskim diplomatama dali rok od 48 sati da napusti zemlju.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se protiv Huti pobunjenika u Jemenu već sedam godina, a Kordahi je u avgustovskom intervjuu taj sukob nazvao "uzaludnim" i rekao da Huti deluju u "samoodbrani".

Libanska vlada je saopštila da Kordahijeve primedbe ne odražavaju zvaničan stav kabineta.

Odnosi između Libana i Saudijske Arabije su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina, dok je istovremeno militantna frakcija Hezbolaha koju podržava Iran jačala u Libanu pomažući pobunjenim Hutijima u Jemenu, a Kordahi je član političkog bloka koji je u savezu sa Hezbolahom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet